Visselblåsare: Hemligt sällskap hotar påvens säkerhet

Ett sällskap bestående av homosexuella vakter i Vatikanens schweizergarde utgör ett hot mot påvens säkerhet. Det menar den förre detta kommendanten Elmar Mäder.

publicerad 22 februari 2014
Det påvliga schweizergardet har till uppgift att skydda påven och hans residens

Mellan 2002 och 2008 var Elmar Mäder kommendant för schweizergardet inom Vatikanen. Han går inte ut med informationen om de homosexuella vakterna för att han ogillar homosexualitet, utan för att han tror att det kan äventyra påve Franciskus säkerhet.

– Jag kan inte motbevisa påståendet om att det finns ett homosexuellt nätverk. De erfarenheter som jag har tyder på att det existerar. Jag lärde mig också att många homosexuella är benägna att vara mer lojala mot varandra än mot andra människor eller institutioner, säger han till den schweiziska tidningen Schweiz am Sonntag.

Det var också i Schweiz am Sonntag i januari som en tidigare schweizervakt gick ut och påstod att han fick över 20 sexuella förfrågningar från präster inom Vatikanen.

Nya Dagbladet har upprepade gånger försökt nå Vatikanens presskontor för en kommentar kring påståendena, men utan resultat.

I somras sade påve Franciskus att han ogillade den homosexuella lobbyn, men inte homosexualitet som sexuell inriktning.

 Problemet är lobbying av denna inriktning, eller lobbygrupper av giriga personer. Politisk lobbyism, frimurarlobbyn och andra lobbygrupper. Det är ett värre problem, sade Franciskus på ett plan hem till Rom från Brasilien.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!