Viceamiral: Kärnvapenkrig kan bli verklighet

publicerad 10 februari 2021
- av Per Nordin

Den amerikanske viceamiralen Charles Richard menar att västblockets konflikter med Kina och Ryssland kan eskalera så till den grad att kärnvapenkrig kan komma att bli verklighet i framtiden.

Richard, som är högste chef på Förenta staternas strategiska kommando (StratCom), hävdade nyligen i den amerikanska marinens månatliga magasin att en kärnvapenkrig är ett reellt hot om det politiska styret i Kina eller Ryssland vid en konflikt skulle känna att dess stater på allvar hotas.

Viceamiralen menar att den amerikanska militären måste inse och planera för en eventuell kärnvapenkonflikt och pekar på hur särskilt Kina aggressivt börjat utmana internationella normer och den globala freden genom att använda ”maktinstrument och hot om våld som inte setts sedan kalla krigets dagar”.

Sedan tidigare har även höga australiensiska officerare och politiker varnat för att konsekvenserna av de försämrade relationerna mellan USA och Kina kan komma att bli katastrofala.

– 1991 hade den amerikanska flottan 600 krigsskepp, nu har man färre än 300. Det är sannolikt att vi inom tre till fem år eller mellan fem och tio år kommer att vara involverade i ett krig mellan Kina och USA, konstaterade generalmajoren och senatorn Jim Molan.

Även den profilerade ultraglobalisten Henry Kissinger har varnat för en ”katastrofal” konflikt mellan USA och Kina som enligt honom kommer att bli ”mycket värre än världskrigen” och att denna konflikt är oundviklig om man inte lyckas lösa sina meningsskiljaktigheter.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.