Vem ska Putin lämna över makten till?

publicerad 21 april 2017
Vyacheslav Volodin och Vladimir Putin

Vem ska ta över makten efter President Vadimir Putin? Det ryktas att det kommer att bli Vyacheslav Volodin. Men Putin försäkrar att det kommer att vara det ryska folket och inte lobbyismen som kommer att bestämma.

Det är snart ett år kvar innan Ryssland kommer att hålla sitt nästa president val. Världen kommer då att hålla ögonen på Ryssland under valperioden. Det är osäkert hur mycket inblandningen kommer att bli från omvärlden. Man kunde se under USA:s och det pågående Franska presidentvalet hur media försöker att påverka utgången i valet genom smutskastningskampanjer mot sina motståndare och därigenom undergräver folket egentliga vilja.

President Putin höll en presskonferens i torsdags där han underströk vikten av att det är det ryska folket som ska vara de som bestämmer vem som ska ta över makten i Ryssland – genom ett demokratiskt val och inget annat.


Annonser:


Detta kan ses som att President Putin kommer att se allvarligt på medias agerande under det kommande valet och han kommer inte att tolerera smutskastningskampanjer eller lobbyism mot honom eller folket.

Ryssland har skarpa lagar kring medier och mötesfrihet som har kritiserats. Bland annat av Amnesty International som påstår att Ryssland inskränker för mycket på det fria ordet.

De flesta medierna som finns i Ryssland ägs utav den ryska staten. En av de största statligt ägda dagstidningarna är Komsomolskaja Pravda som grundades av Sovjetunionens kommunistiska parti. Tidningen grundades år 1925 och har 8,6 miljoner läsare varje månad. Den största privat ägda dagstidningen är Novaja Greta som har bara en bråkdel utav Komsomolskaja Pravdas läsare.

Många statsvetare som är insatta i Rysslands politiska landskap tror att Putin kommer att ställa upp i minst ett presidentval till innan han ger över makten, till valet som hålls 2024. Putin har nu suttit i fyra mandatperioder men det ryktas om att Vyacheslav Volodin ska ta över efter Vladimir Putin.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.