Vyacheslav Volodin och Vladimir Putin
Foto: Kremlin.ru

Vem ska Putin lämna över makten till?

Publicerad 21 april 2017, uppdaterad kl. 15:03

Vem ska ta över makten efter President Vadimir Putin? Det ryktas att det kommer att bli Vyacheslav Volodin. Men Putin försäkrar att det kommer att vara det ryska folket och inte lobbyismen som kommer att bestämma.

Det är snart ett år kvar innan Ryssland kommer att hålla sitt nästa president val. Världen kommer då att hålla ögonen på Ryssland under valperioden. Det är osäkert hur mycket inblandningen kommer att bli från omvärlden. Man kunde se under USA:s och det pågående Franska presidentvalet hur media försöker att påverka utgången i valet genom smutskastningskampanjer mot sina motståndare och därigenom undergräver folket egentliga vilja.

Annons:


President Putin höll en presskonferens i torsdags där han underströk vikten av att det är det ryska folket som ska vara de som bestämmer vem som ska ta över makten i Ryssland – genom ett demokratiskt val och inget annat.

Detta kan ses som att President Putin kommer att se allvarligt på medias agerande under det kommande valet och han kommer inte att tolerera smutskastningskampanjer eller lobbyism mot honom eller folket.

Ryssland har skarpa lagar kring medier och mötesfrihet som har kritiserats. Bland annat av Amnesty International som påstår att Ryssland inskränker för mycket på det fria ordet.

De flesta medierna som finns i Ryssland ägs utav den ryska staten. En av de största statligt ägda dagstidningarna är Komsomolskaja Pravda som grundades av Sovjetunionens kommunistiska parti. Tidningen grundades år 1925 och har 8,6 miljoner läsare varje månad. Den största privat ägda dagstidningen är Novaja Greta som har bara en bråkdel utav Komsomolskaja Pravdas läsare.

Många statsvetare som är insatta i Rysslands politiska landskap tror att Putin kommer att ställa upp i minst ett presidentval till innan han ger över makten, till valet som hålls 2024. Putin har nu suttit i fyra mandatperioder men det ryktas om att Vyacheslav Volodin ska ta över efter Vladimir Putin.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

 • plexgear

  Nja, media i Ryssland är faktiskt friare än t ex Sverige och visst ägs några stora media av staten men det finns mängder med privata alternativ som är mycket frispråkiga om det mesta. Och ja, Putinkritik är vanligt trots att de flesta ryssar stödjer hans politik. PK-ismen saknas helt i Ryssland för övrigt! I USA där 90% av media ägs av bankirer finns det ingen pressfrihet att tala om och lika illa är det nästan i Sverige.

  • Med tanke på hur mediebilden ser ut är det nog värre i Sverige än i USA. T.o.m. ETC är med på lögn-tåget om migrationens nyttighet, samt Assads och Putins hemskhet. Vem som “äger” mediesituationen är den som betalar för lögnerna, även om lögnerna är lätta att genomskåda med
   normalintelligens, bara man försöker.

   Sedan tror jag inte att försöken att skrämma folk till tystnad är lika stora i USA som i Sverige. USA har högre i tak. Folk i USA må ofta vara förtryckta ekonomiskt p.g.a. den extrema kapitalismen, men de verkar inte vara lika förtryckta åsiktsmässigt.

 • salrol

  Skall man diskutera Putins efterträdare, så påminner jag om den unga kvinnliga jurist han personligen såg till blev chefsåklagare på Krim. Denna dam, f ö en skönhet – om man så får säga – vill jag minnas var bara ca 35 år, visade sig väl hålla måttet. Idag, bara efter ca 2 år, är de kriminella strukturerna på Krim sönderslagna, till Ukrainas förskräckelse. De ledande kriminella nätverken är inom lås och bom för mycket långa tider. Den Ukrainska kriminalitéten göddes dessförinnan av korruption runt Ryska statens aktivitéter runt armé- resp flottbaserna på Krim.
  I slutet av förra året kallades hon till Putins kansli i Moskva för nya uppdrag, om vilka det dock har varit tyst. Men med en position i Putins närhet kan man räkna med att denna dam “med balls” ges möjlighet att bygga upp en maktbas inom den regerande eliten. Hon, när det i framtiden aktualiseras ca 45 år, är inte enda alternativet , men hennes ungdom kan ge henne en starkare ställning än konkurrerande äldre stötar. Rysk politik kräver “killers” för att nå toppen och det har hon uppvisat med råge.

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend