Utrikes

Vem ska Putin lämna över makten till?

Vyacheslav Volodin och Vladimir Putin

Vem ska ta över makten efter President Vadimir Putin? Det ryktas att det kommer att bli Vyacheslav Volodin. Men Putin försäkrar att det kommer att vara det ryska folket och inte lobbyismen som kommer att bestämma.

Det är snart ett år kvar innan Ryssland kommer att hålla sitt nästa president val. Världen kommer då att hålla ögonen på Ryssland under valperioden. Det är osäkert hur mycket inblandningen kommer att bli från omvärlden. Man kunde se under USA:s och det pågående Franska presidentvalet hur media försöker att påverka utgången i valet genom smutskastningskampanjer mot sina motståndare och därigenom undergräver folket egentliga vilja.
President Putin höll en presskonferens i torsdags där han underströk vikten av att det är det ryska folket som ska vara de som bestämmer vem som ska ta över makten i Ryssland – genom ett demokratiskt val och inget annat.

Detta kan ses som att President Putin kommer att se allvarligt på medias agerande under det kommande valet och han kommer inte att tolerera smutskastningskampanjer eller lobbyism mot honom eller folket.

Ryssland har skarpa lagar kring medier och mötesfrihet som har kritiserats. Bland annat av Amnesty International som påstår att Ryssland inskränker för mycket på det fria ordet.

De flesta medierna som finns i Ryssland ägs utav den ryska staten. En av de största statligt ägda dagstidningarna är Komsomolskaja Pravda som grundades av Sovjetunionens kommunistiska parti. Tidningen grundades år 1925 och har 8,6 miljoner läsare varje månad. Den största privat ägda dagstidningen är Novaja Greta som har bara en bråkdel utav Komsomolskaja Pravdas läsare.

Många statsvetare som är insatta i Rysslands politiska landskap tror att Putin kommer att ställa upp i minst ett presidentval till innan han ger över makten, till valet som hålls 2024. Putin har nu suttit i fyra mandatperioder men det ryktas om att Vyacheslav Volodin ska ta över efter Vladimir Putin.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!