Vatikanen välsignar samkönade par

HBTQ-lobbyn

publicerad 18 december 2023
- av Jan Sundstedt
Påve Franciskus har länge arbetat för en mer "inkluderande" kyrka.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Vatikanen deklarerade under måndagen i ett beslut som godkänts av påven Franciskus att romersk-katolska präster framöver kan ge välsignelser till samkönade par – så länge dessa inte är en del av kyrkans vanliga ritualer eller liturgier.

I ett dokument från Vatikanens doktrinära kontor meddelas det att sådana välsignelser inte skulle legitimera ”irreguljära situationer” utan vara ett tecken på att Gud välkomnar alla.

Vidare står det att läsa att präster bör besluta om välsignelserna från fall till fall och “bör inte förhindra eller förbjuda kyrkans närhet till människor i varje situation där de kan söka Guds hjälp genom en enkel välsignelse”.

Redan i oktober öppnade påve Franciskus upp för att välsigna samkönade par – under förutsättning att dessa inte förväxlades med traditionella äktenskapsceremonier mellan män och kvinnor, någonting som Nya Dagbladet rapporterade om.

Kräver inte “moralisk perfektion”

Medan svaret i oktober var mer generellt, beskriver måndagens dokument mer specifika och konkreta situationer och hur välsignelser av ”par i irreguljära situationer och par av samma kön” ska tolkas och genomföras.

Enligt katolska kyrkan är homosexuella handlingar att betrakta som syndiga, men den nuvarande påven har under det senaste decenniet försökt göra kyrkan mer hbtq-vänlig och ”välkomnande” – vilket lett till konflikter med mer konservativt inriktade katolska företrädare.

I deklarationen förkunnas även att de som söker välsignelse inte ska utsättas för en ”utmattande moralanalys”. Den som begär välsignelse ”ska inte behöva ha en tidigare moralisk perfektion” som en förutsättning för att beviljas denna. Istället ska ”välsignelser utvärderas som handlingar av hängivenhet”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!