Vänstervindar i parlamentsvalet i Schweiz

publicerad 21 oktober 2019
Nationalrådet i Schweiz.

Igår söndags valde Schweiz ett nytt parlament. Det nationalkonservativa partiet SVP backar medan gröna GPS är valets stora vinnare.

Det schweiziska parlamentet består av den stora kammaren Nationalrådet med 200 platser och den lilla kammaren Ständerrådet med 46 platser.
Det nationalkonservativa partiet SVP – Schweizerische Volkspartei – förlorade kraftigt i väljarstöd och har nu 53 platser i Nationalrådet (- 12).
De stora vinnarna är gröna GPS (Grüne Partei der Schweiz) och GLP (Grünliberale Partei) som nu tillsammans får 44 platser i Nationalrådet (+26).

Schweiz följer därmed den vänstertrend som nu senast sågs i Österrikes parlamentsval den 29 september, en förändring som vissa bedömare menar kan bana vägen för en ny koldioxidskatt som diskuterats i landet. Schweiz och Österrike hör till de få länder som valt att ännu inte skriva under FN:s migrationspakt Global Compact, och även i detta avseende kan en förändring komma att ske som en följd av valresultatet.

Källor:
20 minuten, Nau.ch
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.