Utrikes

Vänstervindar i parlamentsvalet i Schweiz

Nationalrådet i Schweiz.

Igår söndags valde Schweiz ett nytt parlament. Det nationalkonservativa partiet SVP backar medan gröna GPS är valets stora vinnare.

Det schweiziska parlamentet består av den stora kammaren Nationalrådet med 200 platser och den lilla kammaren Ständerrådet med 46 platser.
Det nationalkonservativa partiet SVP – Schweizerische Volkspartei – förlorade kraftigt i väljarstöd och har nu 53 platser i Nationalrådet (- 12).
De stora vinnarna är gröna GPS (Grüne Partei der Schweiz) och GLP (Grünliberale Partei) som nu tillsammans får 44 platser i Nationalrådet (+26).
Schweiz följer därmed den vänstertrend som nu senast sågs i Österrikes parlamentsval den 29 september, en förändring som vissa bedömare menar kan bana vägen för en ny koldioxidskatt som diskuterats i landet. Schweiz och Österrike hör till de få länder som valt att ännu inte skriva under FN:s migrationspakt Global Compact, och även i detta avseende kan en förändring komma att ske som en följd av valresultatet.

Källor:
20 minuten, Nau.ch

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!