Utrikes

Vänsternationalist ny president i Mexiko

Mexikos nyvalde president, Andrés Manuel López Obrador

Den nationalistiske vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador har gått segrande ur det mexikanska presidentvalet.

Enligt vallokalsundersökningar får den 64-årige López Obrador omkring 50 procent av rösterna. Trots att alla röster inte räknats har hans rivaler, den konservative Ricardo Anaya och liberalen José Antonio Meade, redan erkänt sig besegrade.
López Obrador har en bakgrund som guvernör i Mexico City mellan 2000-2005. Han tillhör det nationalistiska socialdemokratiska partiet National Regeneration Movement (Morena), som han tidigare var partiledare och president för.

Nyhetsbyrån Reuters skriver att López Obrador kan komma att föra Mexiko in i en mer nationalistisk inriktning. López Obrador har tidigare sagt att han vill att Mexiko ska vara mindre beroende av USA.

USA:s president Donald Trump gratulerade López Obrador till valvinsten på Twitter.

Presidentvalet i Mexiko har varit ett av de blodigaste på länge. Över 130 presidentkandidater ska ha mördats inför valet, rapporterar BBC.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!