Våldsamma protester mot tyskt Barbiehus

publicerad 17 maj 2013

Det blev bråkigt när det stora Barbiehuset i Berlin invigdes på torsdagen. Vänsteraktivister och feminister anser att huset är sexistiskt och symboliserar en ytlig materialism.

"Nej till vanföreställdt skönhetsideal", lyder den kvinnliga demonstrantens skylt utanför Barbiehuset. Foto: Flickr/tigerclaw/CC BY-NC-SA 2.0
”Nej till vanföreställda skönhetsideal”, lyder den kvinnliga demonstrantens skylt utanför Barbiehuset. Foto: Flickr/tigerclaw/CC BY-NC-SA 2.0

Det var fler demonstranter än besökare när invigningen skedde. Flera organisationer, bland andra den välkända feministorganisationen Fema och tyska Vänsterpartiet, var med i ”Occupy Barbie Dreamhouse”, som proteströrelsen kallas. Den går ut på att få bort Barbiehuset och den sexistiska propaganda som de protesterande anser dockan sprida.

– Denna docka är gjord för flickor i fem- till tolvårsåldern. Vi vill inte att de ska bli tvingas se ut på ett visst sätt och pressas att gå ner i vikt, sade Julia Afia, medlem i vänsterns ungdomsrörelse, till EUobserver.com


Annonser:


Det blev dock en våldsam demonstration och huset tvingades stänga när en man stormade huset med ett brinnande träkors. Flera feminister hade även bar överkropp med texten ”Life in plastic is not fantastic” skriven på bröstet.

En anställd vid Barbiehuset säger till Spiegel Online att flera demonstranter stod på staket och skrek ”bränn ner huset”.

Men Christoph Rahofer, vd på Event Marketing Services som anordnade invigningen, säger till Reuters att man trots protesterna ändå är nöjd med Barbiehuset.

– Det handlar i grund och botten om att leka, vara nyfiken och upptäcka. Det finns massor av saker som man kan hitta och det är en interaktiv utställning.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.