Utlänningar gripna för mord i Reykjavik

publicerad 22 februari 2021
  Dödsskjutningar tillhör inte vanligheterna i Reyjkavik.

  Nio personer är misstänkta för en dödsskjutning tidigare i februari i Islands huvudstad Reykjavik. Enligt den biträdande polischefen handlar det om utländska medborgare från bland annat Albanien och Rumänien som misstänks för delaktighet i mordet.

  Mordoffret var själv en albansk medborgare i 30-årsåldern som var bosatt på Island och de nio personer som har gripits för delaktighet i mordet är också alla utom en av invandrarbakgrund.

  Isländsk public service (RÚV) rapporterar att de misstänkta kommer från Albanien, Litauen, Estland, Rumänien, Portugal och Spanien – men att de flesta har albansk bakgrund. Endast en person ska vara från Island.
  Enligt den biträdande polischefen Margeir Sveinsson har de flesta av de gripna inte varit med och genomfört själva skjutningen, men de kan ha varit delaktiga i planeringen eller på andra sätt ha underlättat för genomförandet av mordet.

  – Som vi har nämnt tidigare anser vi att alla är inblandade men vi har inte gått in i detalj på varje individs roll, hävdar han.

  Han berättar vidare att minst fem husrannsakningar har genomförts och att man redan har hållit en rad förhör med de misstänkta men konstaterar att man inte kan gå in på fler detaljer just nu.

  – Detta är en mycket stor och omfattande utredning som vi håller på med och det förklarar varför vi just nu inte kan diskutera specifika händelseförlopp.

  Han hävdar också att de isländska medborgarna inte behöver känna sig rädda eller oroliga och att brottslingarna inte utgör ett specifikt hot mot allmänheten. Europol kommer också att assistera med informationsinsamling till utredningen.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!