USA-sändebud i Ukraina: ”Fuck the EU”

publicerad 7 februari 2014

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I ett smyginspelat samtal hörs hur USA:s sändebud till Ukraina, Victoria Nuland, säger ”Fuck the EU”. Anledningen är att EU påstås vara för passiva med att vidta åtgärder mot den ukrainska regeringen.

Det var under en konversation mellan Nuland och Geoffrey Pyatt, USA:s ambassadör i Kiev, som harangen kom. I telefonsamtalet, som laddats upp på YouTube, kan man höra hur Victoria Nuland och Geoffrey Pyatt diskuterar om huruvida oppositionsprofilerna Arsenij Jatsenjuk och Vitalj Klytjko skulle kunna fungera ihop i en framtida regering.

– Det skulle vara bra att låta FN ordna upp det här och fixa det, du vet ‘fuck the EU’, säger Nuland.

– Ja precis, svarar Pyatt.

Victoria Nulands talesperson Jen Psaki hävdar inte att ljudklippet skulle vara fejkat, men vill samtidigt inte bekräfta dess äkthet, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Bildt skyller på Ryssland
Sveriges utrikesminister Carl Bildt är upprörd över det läckta telefonsamtalet  men inte på Nuland för hennes uttalande. Istället skyller Bildt på Ryssland som han tror ligger bakom spridningen av samtalet.

– Det är inte så svårt att lista ut vem som har gjort de här inspelningarna, som har redigerat dem, som har släppt ut just de här sakerna för att uppnå ett visst politiskt syfte, säger han till TT.

Bildt avfärdar också teorierna som pekar på att oppositionen i Ukraina som protesterar mot president Viktor Janukovytj är styrd av väst och USA. Han beskriver det som att ryssarna vill ”skapa ett intryck av att oppositionen är en typ av amerikanska lakejer”.

Vita Husets talesperson Jay Carney är av samma åsikt som Carl Bildt och påpekar att det var den ryska regeringen som var först med att lägga ut YouTube-klippet på Twitter.

Ryssland har förnekat att det var de som spred det smyginspelade telefonsamtalet. Man varnar USA och andra länder som planerar att beväpna ukrainarna som protesterar mot president Viktor Janukovytj och drar paralleller med situationen i Syrien, där USA beväpnar islamistiska rebeller.

 

 

Läs även:
Bilder från kaoset i Kiev
”Undantagstillstånd kommer utlysas i Ukraina”
Nederlag för Bryssel – Ukraina knyter band till Ryssland

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!