USA planerar att skicka marktrupper till Syrien

USA kan tänka sig att använda marktrupper mot terrorgruppen Islamiska staten, IS, enligt USA:s försvarsminister Ash Carter.

publicerad 28 oktober 2015
USS Arleigh Burke avfyrar en Tomahawk-kryssningsrobot mot IS i Syrien den 23 September 2014

Den amerikanska strategin i Mellanöstern har inte lyckats hejda terrorgruppen IS framfart. En del av de vapen som USA försett rebellerna i Syrien med har sedan hamnat i händerna på IS eller andra terroristgrupper i regionen.

Under det senaste året har USA och flera andra länder genomfört flyg- och bombräder mot IS-styrkor i Syrien och Irak. Men nu kan USA komma att gå in med trupper på marken i Syrien för att strida mot IS. Detta sade USA:s försvarsminister Carter under en utfrågning av senaten på tisdagen.

Ash Carter är inte den förste högst uppsatte personen i USA:s försvarsdepartement som föreslagit att amerikanska soldater ska strida mot IS. Ifjol föreslog Martin Dempsey, försvarschef och den främsta militära rådgivaren till president Barack Obama, att USA borde skicka in trupper i Irak om framgångarna med bombningarna mot terrorgruppen IS skulle utebliva.

President Barack Obama har tidigare förhållit sig skeptiskt till att skicka amerikanska soldater till Irak eller Syrien. Enligt amerikansk media har händelseutvecklingen i regionen dock fått presidenten att börja överväga att använda marktrupper.

Ash Carters senaste utspel är ett bevis på att de USA-ledda bombningarna mot IS inte varit så framgångsrika som man hoppats på. Samtidigt har Ryssland under bara de senaste veckorna uppgett att man slagit ut 456 IS-objekt i Syrien.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.