USA och Iran i historiskt samtal

publicerad 28 september 2013

För första gången på 30 år har USA:s och Irans president samtalat med varandra. Barack Obama och Hassan Rohani talades vid genom telefon på fredagskvällen.

Irans president Hassan Rohani påpekade att de inledande diskussionerna skedde i en helt annan miljö än det förflutna. USA:s dito Barack Obama sade att parterna under samtalet lade stort fokus vid Irans kärnprogram.

– Vi diskuterade de pågående ansträngningarna för att nå en överenskommelse om Irans kärnprogram, sade Barack Obama enligt AFP.


Annonser:


Det är första gången sedan 1979 som ländernas ledare samtalat med varandra direkt.

När Hassan Rohani i veckan talade inför FN:s generalförsamling i New York lade han stor vikt vid att säga att Iran inte ska ses som någon fiende till världen. Han fördömde dessutom användandet av kärnvapen.

– Vi är beredda att genomföra ett seriöst engagemang när det kommer till att framförhandla en acceptabel uppgörelse. Vi gör det i god anda och med ett affärsmässigt sinne, sade Rohani.

Hassan Rohani har tidigare sagt att han tror att en uppgörelse kan nås inom ett halvår.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.