Utrikes

USA och Iran i historiskt samtal

För första gången på 30 år har USA:s och Irans president samtalat med varandra. Barack Obama och Hassan Rohani talades vid genom telefon på fredagskvällen.

Irans president Hassan Rohani påpekade att de inledande diskussionerna skedde i en helt annan miljö än det förflutna. USA:s dito Barack Obama sade att parterna under samtalet lade stort fokus vid Irans kärnprogram.
– Vi diskuterade de pågående ansträngningarna för att nå en överenskommelse om Irans kärnprogram, sade Barack Obama enligt AFP.

Det är första gången sedan 1979 som ländernas ledare samtalat med varandra direkt.

När Hassan Rohani i veckan talade inför FN:s generalförsamling i New York lade han stor vikt vid att säga att Iran inte ska ses som någon fiende till världen. Han fördömde dessutom användandet av kärnvapen.

– Vi är beredda att genomföra ett seriöst engagemang när det kommer till att framförhandla en acceptabel uppgörelse. Vi gör det i god anda och med ett affärsmässigt sinne, sade Rohani.

Hassan Rohani har tidigare sagt att han tror att en uppgörelse kan nås inom ett halvår.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!