USA låter al-Assad sitta kvar

publicerad 4 april 2017
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley (t.v.) och Syriens president Bashar al-Assad (t.h.)

USA:s fokus i Mellanöstern kommer inte vara att avsätta Syriens president Bashar al-Assad, säger USA:s FN-ambassadör Nikki Haley. Ett uttalande som skiljer sig markant från den tidigare Obamaadministrationens Mellanösternpolitik.

Under Barack Obamas presidentskap avpolletterades flera regimer i Mellanöstern och Nordafrika, bland annat i Libyen, Tunisien och Egypten. Sedan den arabiska våren 2011 har ett inbördeskrig pågått i Syrien mellan president Bashar al-Assad, understödd av Iran och Ryssland, och islamistiska rebellgrupper, däribland Islamiska staten.

Obamaadministrationen har vid upprepade tillfällen sagt att Bashar al-Assad inte kan få sitta kvar som Syriens president. Men under Trumps ledarskap är det andra tongångar.

USA:s ambassadör till FN, Nikki Haley, talade i förra veckan inför en grupp reportrar vid FN-högkvarteret. Hon kallade bland annat Bashar al-Assad för en ”krigsbrottsling” och påstod att han var en illegitim ledare för Syrien, men att USA inte kommer att avsätta honom och öppna för samarbete med Syrien i kampen mot Islamiska staten.

Man väljer sina strider och när vi tittar på detta handlar det om att ändra prioriteringar. Vår prioritet är inte längre att sitta där och fokusera på att få bort al-Assad, sade Haley, enligt Al Jazeera.

Nikki Haley menade att huvudfokuset är att besegra Islamiska staten och avsluta det blodiga inbördeskriget i Syrien, som krävt nästan en halv miljon människoliv och skickat miljontals på flykt.

Även USA:s utrikesminister Rex Tillerson var inne på samma spår som Haley när han i förra månaden sade att Bashar al-Assads öde kommer att bestämmas av det syriska folket, och inte av USA.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.