USA godkänner covidvaccin till bebisar

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 20 juni 2022
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nu inför USA covidvaccin för barn så unga som sex månader, har en statligt styrd panel av experter beslutat. Tidigare har åldern varit fem år.

I USA har man under en period förordat två doser covidvaccin till barn så unga som fem år. The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) meddelande även under maj månad att man anser att barn bör ta en tredje injektion eftersom fallen av omikron ökat i landet och att man även sett en ökning av barn som ligger inlagda på sjukhus som testat positivt för covid-19. Det är dock oklart om det handlar om barn som är inlagda på grund av covid-19 eller av andra orsaker och i samband med detta har blivit testade.

Nu kryper man ner ytterligare i åldrarna. CDC har nu formellt godkänt Modernas och Pfizers covidvaccin till barn från sex månaders ålder, rapporterar NPR.

Under söndagen röstade en ”oberoende panel” av experter som väljs ut av det statligt styrda United States Secretary of Health and Human Services, som fungerar som huvudrådgivare inom hälsa vid Vita Huset, igenom beslutet.

Grace Lee, ordförande i panelen och barnläkare vid Stanford University, menar att man ”tydligt kan förhindra sjukhusinläggningar och död” samt ”potential för att förhindra långvariga komplikationer från infektion som vi ännu inte förstår väl”.

Jag är helt övertygad om att vacciner bör rekommenderas, menar hon.

I en undersökning som gjordes i januari sade hälften av föräldrarna som hade barn i den yngre åldersgruppen att de absolut eller antagligen kunde tänkas ge sitt barn covidvaccin. En tredjedel svarade att de inte absolut eller antagligen inte skulle injicera sina barn med covidvaccin.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!