USA drar sig ur nedrustningsavtal med Ryssland

publicerad 22 oktober 2018

USA:s president Donald Trump säger att USA kommer att dra sig ur INF-avtalet med Ryssland. Avtalet, som slöts 1987, var en överenskommelse om nedrustning av medel- och kortdistansrobotar.

1987, för 31 år sedan, skrev USA:s president Ronald Reagan och hans sovjetiske motsvarighet Michail Gorbatjov under The Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF, som förbjuder de två nationerna från att inneha, producera eller testflyga medeldistansrobotar med en räckvidd mellan 500 till 5 500 kilometer.

Nu säger USA:s president Donald Trump att USA kommer att lämna avtalet. Trump anklagar Ryssland för att inte ha följt avtalet.

– Ryssland har tyvärr inte hedrat avtalet så vi kommer att säga upp det och vi kommer att lämna avtalet, sade Trump på lördagen enligt Reuters.

– Jag vet inte varför (Barack) Obama inte omförhandlade avtalet eller lämnade det, sade Trump enligt USA Today.

Rysslands president Vladimir Putin har tidigare sagt att Ryssland kommer att lämna avtalet och dess bestämmelser i fall USA väljer att lämna avtalet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.