USA drar sig ur nedrustningsavtal med Ryssland

publicerad 22 oktober 2018

  USA:s president Donald Trump säger att USA kommer att dra sig ur INF-avtalet med Ryssland. Avtalet, som slöts 1987, var en överenskommelse om nedrustning av medel- och kortdistansrobotar.

  1987, för 31 år sedan, skrev USA:s president Ronald Reagan och hans sovjetiske motsvarighet Michail Gorbatjov under The Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF, som förbjuder de två nationerna från att inneha, producera eller testflyga medeldistansrobotar med en räckvidd mellan 500 till 5 500 kilometer.

  Nu säger USA:s president Donald Trump att USA kommer att lämna avtalet. Trump anklagar Ryssland för att inte ha följt avtalet.
  – Ryssland har tyvärr inte hedrat avtalet så vi kommer att säga upp det och vi kommer att lämna avtalet, sade Trump på lördagen enligt Reuters.

  – Jag vet inte varför (Barack) Obama inte omförhandlade avtalet eller lämnade det, sade Trump enligt USA Today.

  Rysslands president Vladimir Putin har tidigare sagt att Ryssland kommer att lämna avtalet och dess bestämmelser i fall USA väljer att lämna avtalet.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!