MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

USA: Coronavaccinet ska distribueras i stor militär operation

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 26 november 2020
- av Isac Boman
General Gustave Perna.

Den amerikanska militären har tillsammans med ett flertal aktörer under 6 månaders tid förberett en stor operation för att med målsättningen att massvaccinationerna ska genomföras på kortast möjliga tid genast när coronavaccinet är tillgängligt. Den ansvarige generalen Gustave Perna berättar man har genomfört omfattande övningar för att kunna få ut sprutorna i hela landet inom ett tidsfönster på bara 24 timmar efter att man fått klartecken att verkställa operationen.

General Perna berättar på en presskonferens i Washington, D.C. att man redan förberett sig för massdistribution av coronavaccinet under sex månaders tid tillsammans med det amerikanska smittskyddsinstitutet.

– Det här är ett stort uppdrag, men det är ett uppdrag vi är redo för, säger Perna.

Han berättar att man vid sidan av militären dessutom involverat ett flertal andra organisationer för att distributionen av coronavaccinet, däribland aktörer inom läkemedelsindustrin som Pfizer och Moderna – och att man genomfört ett antal övningar för att träna på att snabbt transportera och dela ut vaccindoserna till berörda instanser runt om i landet och att detta därtill har skett i samarbete med de olika delstaterna i USA.

– Vi måste se till att vi är integrerade och synkroniserade och redo att implementera delstaternas plan, hur de vill verkställa immuniseringen nere på administrationscentren som de definierar den, och vi är redo att göra detta, meddelar Perna.

Militären ska inleda distributionen av sprutorna inom 24 timmar efter att man fått klartecken att sätta igång – och samtliga delstater i hela USA ska ha dem redo för att sätta igång med massvaccinationerna inom ytterligare 24 timmar.

– Hela USA måste ta emot vaccin inom 24 timmar, för som jag sa så anser jag att detta är mycket viktigt. En rättvis distribution av vaccinet runt om i landet som sker samtidigt. Det finns inga ”ha” och inte ha”. Det måste vara en rättvis distribution och vi gör vårt yttersta för att det ska bli verklighet.

General Perna tillägger att den amerikanska militären efter den inledande “pushen” kommer att fortsätta med leveranserna under de följande veckorna i takt med att fler doser blir tillgängliga. Han klargör också att man från militärens sida vill kunna spåra sprutorna – något som företaget ApiJect som är delaktigt i operationen och kontrakterats för att framställa injektionsanordningarna, som man meddelat ska ha möjligheten att bestyckas med spårbara mikrochipp.

– Vår förmåga att spåra upptaget – den faktiska adminstrationen av en spruta i en arm, kommer att vara avgörande för oss så att vi kan säkerställa att vi levererar vaccin på fortlöpande basis, det är verkligen viktigt, menar han.

Operation Warp Speed

Operation Warp Speed (OWS) är ett samarbete mellan amerikanska myndigheter, militär och privata företag i syfte att möjliggöra och accelerera utvecklingen, produktionen och distribueringen av coronavaccin och tillhörande utrustning.

Programmet vill förenkla massproduktion av multipla covid-vaccin samtidigt, vilket också gör det dyrare än vanliga vaccinationsprogram. Den amerikanska kongressen har beviljat finansiering av programmet med motsvarande 100 miljarder kronor.

Programmet utgår från att ett eller fler av vaccinen som utvecklas inte kommer att vara säkra eller effektiva, men att minst ett av de utvecklade vaccinen kommer att fungera.

Ansvarig militär officer för programmet är den fyrstjärniga generalen Gustave Perna som har en bakgrund som högsta ansvarig för landets militära materiel och utrustning. Han deltog också i Irakkriget.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend