USA: Coronavaccinet ska distribueras i stor militär operation

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 26 november 2020
General Gustave Perna.

Den amerikanska militären har tillsammans med ett flertal aktörer under 6 månaders tid förberett en stor operation för att med målsättningen att massvaccinationerna ska genomföras på kortast möjliga tid genast när coronavaccinet är tillgängligt. Den ansvarige generalen Gustave Perna berättar man har genomfört omfattande övningar för att kunna få ut sprutorna i hela landet inom ett tidsfönster på bara 24 timmar efter att man fått klartecken att verkställa operationen.

General Perna berättar på en


Operation Warp Speed

Operation Warp Speed (OWS) är ett samarbete mellan amerikanska myndigheter, militär och privata företag i syfte att möjliggöra och accelerera utvecklingen, produktionen och distribueringen av coronavaccin och tillhörande utrustning.

Programmet vill förenkla massproduktion av multipla covid-vaccin samtidigt, vilket också gör det dyrare än vanliga vaccinationsprogram. Den amerikanska kongressen har beviljat finansiering av programmet med motsvarande 100 miljarder kronor.

Programmet utgår från att ett eller fler av vaccinen som utvecklas inte kommer att vara säkra eller effektiva, men att minst ett av de utvecklade vaccinen kommer att fungera.

Ansvarig militär officer för programmet är den fyrstjärniga generalen Gustave Perna som har en bakgrund som högsta ansvarig för landets militära materiel och utrustning. Han deltog också i Irakkriget.

 

 


Liknande artiklar: