Kriget i Syrien

USA bombar Syrien med kryssningsrobotar

Kryssningsrobot av typen Tomahawk

USA:s president Donald Trump beordrade under natten till fredagen att bomba en syrisk flygbas med kryssningsrobotar.

USA:s aggressivitet är en följd av den påstådda kemvapenattack som skedde i syriska Idlib och som krävt uppemot 70 människoliv. USA och världssamfundet har pekat ut Syriens president Bashar al-Assad som skyldig, utan att ännu ha presenterat några bevis.
Under lördagsmorgonen avfyrade USA sammanlagt 59 Tomahawk-kryssningsrobotar mot den regeringskontrollerade Al-Shayrat-flygbasen utanför Homs – samma flygbas som USA uppger att regeringsstyrkorna utfört kemvapenbombningarna från. Sex personer ska ha dödats i robotattacken, rapporterar BBC News.

Enligt den amerikanska försvarsmakten ska robotattacken ha förstört syriska flygplan och skadat infrastrukturen, rapporterar Washington Post. Samtidigt menar Ryssland att robotattacken orsakat “minimal militär skada” och att endast 23 av de 59 kryssningsrobotarna ska ha nått fram till flygbasen.

Rysslands försvarsministerium uppger att terrorgrupperna al-Nusra och Islamiska staten, IS, inledde en offensiv mot den syriska regeringsmakten kort efter att USA angripit flygbasen, rapporterar Sputnik News.

Ett videoklipp har lagts upp på nätet som visar när jagaren USS Ross avfyrar några av kryssningsrobotarna mot flygbasen.

Sommaren 2013 anklagades den syriska regimen för en annan kemvapenattack, då i Damaskus. USA:s dåvarande president Barack Obama övervägde då att angripa Syrien på det sätt som Trump gjort nu – men då var Trump starkt kritisk till att attackera Syrien.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!