Upprört i Latinamerika efter att Dilma Rousseff avsatts

publicerad 1 september 2016
Dilma Rousseff talar i FN:s generalförsamling i New York

Dilma Rousseff avsattes under onsdagen från sin post som Brasiliens president. Flera av Brasiliens grannländer har nu kallat tillbaka sina ambassadörer i protest mot avsättningen av Rousseff.

I maj röstade den brasilianska senaten för att presidenten Dilma Rousseff skulle ställas inför riksrätt. Hon blev avstängd från presidentskapet och Michel Temer, tidigare allierad till Rousseff, ersatte henne på presidentposten.

Under onsdagen röstade senaten officiellt för att Rousseff, som i flera år dragits med korruptionsanklagelser, ska permanent stängas av från det brasilianska presidentskapet med röstsiffrorna 61-20, skriver The Telegraph.

Rousseff och hennes anhängare inom det brasilianska Arbetarpartiet menar att hon är utsatt för en statskupp och flera latin- och sydamerikanska länder har i protest mot avsättningen kallat hem sina ambassadörer från Brasilien. Bland annat Ecuador, Kuba, Bolivia och Venezuela har fördömt avsättningen av Dilma Rousseff.

– Jag kan inte spå en stabil framtid för Brasilien. Det är svårt att leva med en kupphungrande regering som saknar legitimitet hos folket. Vi kommer på inget sätt att erkänna denna regerings legitimitet, säger Fatima Bezerra, senator för Arbetarpartiet i regionen Rio Grande do Norte, enligt The Telegraph.

Presidenten Michel Temer och regeringen kommer att styra landet fram tills valet 2018.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!