UD: ”Svenskar utomlands bör vara försiktiga”

Dödade svenskarna i Bryssel

publicerad 17 oktober 2023
- av Markus Andersson
Hotbilden mot svenska mål utomlands bedöms vara förhöjd.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Efter terrordådet i Bryssel varnar Utrikesdepartementet nu alla svenskar som befinner sig utomlands – och uppmanar dessa att ”iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet”.

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Med anledning av att två svenskar dödats i Bryssel i ett förmodat terroristdåd, uppmanas svenskar utomlands att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd”, skriver man i ett pressmeddelande.

Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för det land man befinner sig i.

“Hämnd” för koranbränningar

Sedan tidigare har terrorforskaren Magnus Ranstorp uppmanat svenska medborgare utomlands att ”inte skylta onödigt med att man är svensk” och liknande uppmaningar har kommit från Ulrica Bergsten, SVT:s utrikeskorrespondent i Bryssel.

– Till mig själv och till andra svenskar har det gått ut ett sms som berättar att vi ska hålla oss på säker plats. Man uppmanar människor att ta ner sina flaggor, inte skylta med att man är svensk, berättade hon i morse.

Hotbilden mot Sverige och svenska mål bedöms vara förhöjd efter att flera islamistiska terrororganisationer uppmanat till attacker som ”hämnd” för att koranbränningar ägt rum och tillåts i Sverige.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!