Brysselterroristen bodde i Göteborg

Dödade svenskarna i Bryssel

publicerad 18 oktober 2023
- av Jan Sundstedt
Abdesalem Lassoued och Askim centrum.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


45-årige Abdesalem Lassoued bodde under en period i stadsdelen Askim i Göteborgs kommun. Han kom till Sverige under Frederik Reinfeldts borgerliga styre och har även suttit i svenskt fängelse för grovt narkotikabrott.

Under måndagskvällen mördade tunisiern Abdesalem Lassoued två svenska fotbollssupportrar och skadade ytterligare en i Bryssel i samband med en landskamp mellan Sverige och Belgien. På tisdagsmorgonen hittades 45-åringen av belgisk polis – och sköts ihjäl.

Nu visar det sig att terroristen hade tydliga kopplingar till Sverige och dessutom varit bosatt i stadsdelen Askim i Göteborgs kommun.

Enligt uppgifter till Reuters anlände Lassoued till italienska Lampedusa 2011 och tog sig kort därefter till Sverige som vid tidpunkten styrdes av Fredrik Reinfeldts borgerliga regering och hade en mycket generös och gränslös invandringspolitik som lockade migranter från stora delar av tredje världen.

Lassoued fick dock inget uppehållstillstånd och enligt Migrationsverket ska han ha använt ”delvis andra identitetsuppgifter” under sin tid i Sverige. Han ska ha vistats här åtminstone mellan 2012 och 2014 innan han utvisades till Italien.

Illegal invandrare

– Den här personen har aldrig haft uppehållstillstånd i Sverige. Däremot har han avtjänat ett fängelsestraff här och efter att han hade avtjänat fängelsestraffet överfördes han till ett annat EU-land inom ramen för Dublinförordningen, bekräftar Jesper Tengroth, presschef på Migrationsverket till Expressen.

Fängelsestraffet som åsyftas var två år långt och Lassoued dömdes för grovt narkotikabrott. Han greps narkotikapåverkad i Malmö i september 2012 och polisen hittade också cirka 100 gram kokain i ett smörpaket. Vid tidpunkten bodde han i en lägenhet i stadsdelen Askim i Göteborg – där en av Lassoueds vänner tidigare drivit ett hunddagis.

Förutom det tvååriga fängelsestraffet dömdes tunisiern också till utvisning – dock ingen permanent sådant, utan bara ett förbud att återvända till Sverige under de tio nästkommande åren. Enligt tingsrätten hade Lassoued ”ingen som helst anknytning till Sverige”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!