Ungern kräver EU-toppens avgång efter utspel om Soros

publicerad 8 maj 2017
George Soros är känd för att finansiera subversiv verksamhet i ett flertal länder

EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans anklagade Ungern för antisemitism när ett universitet som startats av den ungersk-judiske valutaspekulatören George Soros påverkades negativt av ungersk lagstiftning. Nu kräver Ungerns utrikesminister att Timmermans avgår.

Att Central European University hotas beror inte på att det är Soros som finansierat universitet. Det ungerska parlamentet röstade med siffrorna 123-38 nyligen igenom en lag som gör att universitet i Ungern men som är skrivna i ett annat land måste ha ett campus där. Central European University är skrivet i New York men saknar campus i USA, och påverkas därför av den nya lagen.

Soros verksamhet ”tjänar globalistiska kapitalister och stöttar politisk korrekthet inom regeringar”, påstod regeringspartiet Fidesz vice ordförande bland annat.


Annonser:


Den antiglobalistiska retoriken som riktats mot George Soros, som föddes som György Schwartz, fick EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans att anklaga den ungerska regeringen för antisemitism.

Jag har förstått detta och är upprörd. Jag har studerat antisemitismen noga i mitt liv och det blir alltid väldigt känslomässigt. Att antisemitismen fortfarande existerar i Europa är fruktansvärt, sade Timmermans i en intervju med tyska Die Zeit.

Timmermans anklagelser om antisemitism har fått Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó att kräva att Timmermans ska avgå från uppdraget som EU-kommissionens förste vice ordförande. Szijjártó menar att Ungern vidtagit åtgärder för att bekämpa antisemitism, bland annat genom att förbjuda ifrågasättandet av Förintelsen.

Valutaspekulatören och ”filantropen” George Soros har varit en av de främsta finansiärerna bakom de senaste årtiondenas icke-europeiska invandring till Europa. Han har även finansierat den ökända organisationen Expo.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.