”Undantagstillstånd kommer utlysas i Ukraina”

publicerad 1 december 2013

Oppositionen i Ukraina kräver regeringens avgång. Under söndagen visade hundratusentals sitt missnöje på Självständighetstorget i huvudstaden Kiev.

Det är främst det socialistiska nationalistpartiet Svoboda och oppositionen Tredje ukrainska republiken som är aktiva i protesterna. Jurij Lutsenko, ledare för Tredje ukrainska republiken, hävdade i sitt tal på Självständighetstorget att massprotesterna övergått i en revolution.

– Vi har satt upp vår plan. Det är inte längre en demonstrationståg, eller aktion. Det är en revolution, sade Lutsenko enligt AP.


Annonser:


Enligt källor till Rysslands Röst kommer undantagstillstånd att utlysas på måndag i Ukraina. Över 100 poliser har blivit allvarligt skadade och demonstranterna har använt traktorer för att riva ner kravallpolisernas barrikader. Stenar och bengaliska eldar ska också ha kastats av upprörda demonstranter mot poliserna.

Såväl EU-vänliga krafter som nationalister går sida vid sida för att störta president Victor Janukovytj och hans ”regim”. Stadsadministrationens kontor i Kiev ska även ha blivit stormat av anhängare till nationalistpartiet Svoboda – som har gjort kontoret till ett högkvarter.

”Vi ska gunga regimen i deras båt”, skriver Svoboda på partihemsidan.

Nationalistiska Svoboda har i sitt principprogram hävdat att Ukraina ska införskaffa kärnvapen och gå med i den kontroversiella militäralliansen Nato.

Oppositionsledarna uppmanar Kievborna att bidra med matvaror och varma kläder och ombad demonstranterna att lyda under kommendörernas order, skriver Rysslands Röst.

Orsaken till missnöjet är att Ukrainas regering härom veckan gav EU nobben i förhandlingarna om ett frihandelsavtal då de ansåg att IMF:s krav var orimliga. Istället vände sig Ukraina till Ryssland och president Putin.

– Det här är påtryckningar och utpressning, sa Putin då om EU:s agerande mot Ukraina.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.