Ukrainsk överste pekas ut för Nord Stream-sprängningar

Attentatet mot Nord Stream

publicerad 13 november 2023
- av Isac Boman
Roman Tjervinskyj sitter för närvarande fängslad i Kiev.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Enligt tidningarna Washington Post och Der Spiegel ska Roman Tjervinskyj, överste i Ukrainas specialstyrkor, ha varit den som koordinerade attentaten mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2.

Man menar att han ska ha fått sina order från “högre ukrainska tjänstemän” som i sin tur rapporterade till Ukrainas högsta militära ledning.

Enligt medierna har Tjervinskyj också ”djupgående band till underrättelsetjänsten” och ska ha varit logistiskt ansvarig för den specialistgrupp bestående av sex man som under falska identiteter hyrt en segelbåt och använt djuphavsdykningsutrustning för att placera sprängmedel på de två gasledningarna.

Enligt granskningen var attentatet inte Tjervinskyjs egen idé och han ska heller inte ha varit den som planerat operationen – detta ska istället ”högre ukrainska tjänstemän” ha gjort – med godkännande från Ukrainas överbefälhavare Valery Zaluzhny.

– Alla spekulationer om min inblandning i attacken mot Nord Stream sprids av rysk propaganda utan någon som helst grund, säger Tjervinskyj själv.

I dagsläget sitter översten fängslad i Kiev för att på eget bevåg och utan tillåtelse ha försökt få en rysk pilot att gå över till den ukrainska sidan.

Svårt att hävda självförsvar

Ilmari Käihkö, forskare vid Försvarshögskolan kallar uppgifterna om att Ukraina ligger bakom attentatet för ”politiskt känsligt”.

– De som uttalar sig är anonyma källor. Vi vet inte vilka de är och jag undrar varför de vill läcka information till media, säger han till skvallertidningen Aftonbladet.

– Det finns stora politiska intressen. Så fort Ukraina börjar gå utanför landets egna gränser kommer det att väcka frågor. Då blir kriget internationaliserat och dessutom blir det svårare för dem att säga att de bara agerar i självförsvar, tillägger han.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har hela tiden förnekat all ukrainsk inblandning i attentaten – utan har menat att Ryssland ligger legat bakom sprängningarna. Kammaråklagare Mats Ljungqvist som leder Sveriges utredning av sprängningarna vill inte kommentera de nya uppgifterna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!