Ukrainas parlament röstar för att införa visumkrav för ryssar

publicerad 14 augusti 2017

Ett förslag som föreslår strängare krav på inresor eller ett rent av ett slut för visumfria resor för ryska medborgare kan antas i Ukraina i höst, rapporterar ryska medier.

Enligt källor inom det ukrainska parlamentet till den ryska tidningen Izvestiya har förslaget initierats av en koalition av parter.

Evgeny Balitchi, lagstiftare inom partiet Oppositionsblocket, bekräftade att den styrande ukrainska koalitionen, är beredda att stänga dörren för ryssarna.

”De har ett väldigt starkt incitament att utnyttja de antiryska stämningarna… De kommer lätt att införa ett visumsystem för att hålla sig fast vid makten”, sade han till tidningen.

Ukrainas president Petro Porosjenko meddelade förra månaden att ukrainska gränsvakter skulle använda biometriska tekniker för att identifiera utländska resenärer. Den nationella säkerhetschefen Alexander Turchinov betonade att åtgärden främst riktades mot ryssarna.

Stramare gränskontroller i Ukraina kan leda till liknande restriktioner för ukrainska medborgare som reser till Ryssland. Den ryske presidentens talesman Dmitry Peskov har varnat Kiev för att Moskva kommer att svara med samma medel.

 

Källa: Sputnik
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.