Ukrainafrivillig: ”Kom inte hit – det är en fälla”

Kriget i Ukraina

publicerad 21 mars 2022
- av Jan Sundstedt

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Amerikanske Henry Hoeft vittnar nu om hur utländska frivilligsoldater får agera kanonmat i Ukraina och skickas till fronten utan vapen eller tillräcklig utrustning.

Han hävdar också att många frivilliga amerikaner och britter redan har dött i konflikten och menar att det är mycket svårt att lämna landet för den som väl har tagit sig dit för att delta i striderna.

När den amerikanske infanteristen Henry Hoeft i slutet av februari fick reda på att Ukraina höll på att sätta samman frivilligförband bestående av utlänningar lämnade han Frazeysburg i Ohio för att resa till Polen och ansluta sig till den ukrainska arméns internationella legion.

Hoeft, som enligt egen utsago själv är av ukrainsk börd på sin fars sida, och med tidigare militär erfarenhet, menar att det var ett lätt beslut att åka ner och delta i kriget – men verkligheten för frivilligsoldater i Ukraina blev inte vad han hade förväntat sig.

I ett videoklipp som fått stor spridning berättar han hur utländska frivilligsoldater i praktiken används som kanonmat och skickas till fronten utan tillräcklig utrustning och att många inte ens blir tilldelade vapen.

– De försöker skicka oss till Kiev utan några jävla vapen, utan utrustning… De som har turen att få vapen får bara magasin med tio jävla kulor, säger Hoeft och vittnar om att han själv och hela hans grupp först vägrade åka till fronten utan utrustning, men att man då fick reda på att man skulle bli dödade om man inte gjorde som man blev tillsagda.

– De sa till oss att ge oss iväg annars skulle de skjuta oss i ryggen.

Hoeft berättar också att man på både hans egen bas och en närliggande bas utsatts för omfattande attacker och att ett stort antal amerikaner och britter dödats, men att detta tystas ner genom att man istället räknar dödsfallen som dödade ukrainare.

Tillsammans med en annan amerikan och en britt gömde sig Henry Hoeft i en ambulans för att komma ut ur landet men när man kom till gränskontrollen så blev man varse att alla personer med militärutrustning nekas att lämna landet. Istället klipptes deras pass sönder och de skickades tillbaka till fronten, även om de är utländska medborgare.

Hoeft och hans kamrater fick dock hjälp av veteraner från en hjälporganisation på plats som satte på dem Röda korset-västar och gav dem särskilda passhandlingar så att de slutligen kunde lämna landet.

– Människor måste sluta komma hit – det är en fälla. Och de låter dig inte lämna, varnar Hoeft.

– Försök inte lämna Ukraina till fots om du är en frivillig. Det är en riktig röra och det är en fälla och jag har flera personer som kan bekräfta detta, säger han och tillägger att det bästa sättet att lämna landet är med bil.

På sociala medier har Hoefts vittnesmål fått stor spridning där många menar att han gör en viktig gärning som belyser situationen för många utländska frivilligsoldater i Ukraina. Hans perspektiv kan leda till att potentiella utländska rekryter faktiskt reflekterar över sin egen roll och tänker efter en gång extra innan de åker ner och deltar i striderna.

Hoeft har efter vittnesmålen samtidigt även blivit kallad för lögnare av andra medlemmar i den georgiska nationella legionen som han säger sig ha tillhört.

Henry Hoeft påstås där bland annat inte ha klarat antagningskraven för att få gå med i förbandet  och anklagas för att ha fabricerat ihop vittnesmålen som ”hämnd” för detta, medan uppgifterna om att utländska frivilliga inte tillåts lämna Ukraina för Polen och får sina pass förstörda avfärdas som påhitt.

I dagsläget uppges omkring 20 000 utländska frivilligsoldater finnas på plats i Ukraina.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!