Utrikes

Tyskland vill sparka ut CIA-chef

Chefen för den amerikanska underrättelsetjänsten CIA i Berlin har ombetts lämna Tyskland efter den senaste veckans uppgifter om amerikanskt spionage mot landet.

I ett uttalande på torsdagen säger den tyska regeringens talesman Steffen Seibert att begäran om att CIA-chefen ska lämna Tyskland sker mot bakgrund av att flera tyska tjänstemän misstänks ha samarbetat och lämnat ut uppgifter till USA, rapporterar Sky News.
Tysklands regering ser väldigt allvarligt på situationen, säger Seibert.

En talesperson för Vita huset säger att det samarbete som sker mellan Tyskland och USA håller båda länderna säkra. USA har ännu inte förnekat att man tagit emot hemligstämplat material från tyska diplomater, uppger RT.

Tidigare i våras annonserade Tysklands förbundskansler Angela Merkel att landet skulle utöka sitt kontraspionage mot USA och Storbritannien efter att hon bland annat fått sin mobiltelefon avlyssnad av den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA.

– Vi måste ha förtroende för våra allierade och samarbetspartners. Jag upprepar; att spionera bland vänner är långt ifrån acceptabelt, sa Merkel efter att det framkommit att hennes telefon avlyssnats av NSA.

Tidigare har Merkel jämfört NSA:s massövervakning med den östtyska underrättelsetjänsten Stasis arbetsmetoder. Merkel är själv uppvuxen i Östtyskland.Foto: J Dee/CC BY-NC-ND 2.0

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!