Utrikes

Tyskland spanade på Österrike åt USA

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Österrikes förbundskansler Werner Faymann.

Österrike har vänt sig till domstol efter att uppgifter om att USA:s säkerhetsmyndighet NSA försökte utnyttja tyska säkerhetstjänster för spaning mot Österrikes ledare läckte ut.

Tidigare meddelade veckotidningen Bild am Sonntag med hänvisning till intern brevväxel på Tysklands federala underrättelsetjänst att NSA försökte utnyttja säkerhetstjänstens lokal i Bad Aibling för spaning mot Österrikes ledarskap.
Dessutom uppgav Süddeutsche Zeitung med hänvisning till underrättelsetjänstens material att NSA också använde sig av den tyska underrättelsetjänstens tekniska möjligheter för spaning mot toppolitikerna i Frankrike och Europeiska kommissionens företrädare.

Inrikesministern Johanna Mikl-Leitner uppgav att Österrike försöker lösa denna fråga genom kontakter mellan diplomater och säkerhetsorgan.

 

se.sputniknews.com

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!