Tyskland har lämnat Afghanistan

Kriget i Afghanistan

publicerad 1 juli 2021
- av Isac Boman

Efter nästan två decennier meddelar Tysklands utrikesminister att landet nu helt och hållet har avvecklat sin militära närvaro i Afghanistan och att de sista soldaterna har skickats hem.

Inatt har de sista soldaterna från Bundeswehr säkert lämnat Afghanistan. Efter 20 år har vår mest intensiva utlandsutplacering kommit till ett slut”, konstaterar försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer på Twitter under tisdagen.

Det här markerar slutet för ett historiskt kapitel – ett intensivt engagemang som har utmanat och format oss”, skriver hon vidare.


Annonser:


Försvarsministern passade på att avtacka de över 150 000 försvarsanställda som sedan 2001 tjänstgjort i Afghanistan i den USA/Nato-ledda invasionen av landet som initierades med motiveringen att talibaner och Al-Qaida skulle bekämpas.

Enligt tysk media avreste de sista 20 tyska elitsoldaterna med ett flygplan från flygbasen Camp Marmal i norra Afghanistan och gav samtidigt formellt över militärbasen till den afghanska armén.

Omkring 1300 tyska trupper har varit kvar i Afghanistan de senaste åren i syfte att träna upp den afghanska militären och landets säkerhetstrupper – en uppgift som man nu anser sig vara klara med.

Under invasionen av Afghanistan förlorade 59 tyska soldater livet – och 35 av dessa dödades i strid.

Tysklands utdragna inblandning i konflikten har fått mycket inhemsk kritik – inte minst för de stora ekonomiska kostnaderna, utan också vad gäller förluster i människoliv samt att syftet med den tyska militära närvaron ofta ansetts oklar och luddig.

Henning Ottre, försvarspolitisk talesman från partiet CDU hävdar dock att uppdraget i Afghanistan varit en framgång och att ”Afghanistan idag inte utgör någon tillflyktsort för internationell terror”.

Tyska Socialdemokraterna och Vänstern är mer skeptiska och menar att uppdraget i Afghanistan blivit mycket längre och svårare än vad man tänkt sig och kräver att insatserna och deras resultat gås igenom och utreds.

– Det måste erkännas att de stora målsättningarna – fred i Afghanistan och stabila statsstrukturer inte har åstadkommits, menar Tobias Lindner som representerar Tysklands miljöparti.

Den 11 september i år är tanken att även alla amerikanska trupper ska lämna landet. Försvarare av militär närvaro i Afghanistan menar dock att tillbakadragandet kan komma att leda till att talibanerna återtar stora landområden från den dåligt tränade afghanska armén.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.