Vittnen till BBC: Överlevande sköts ihjäl av amerikanska soldater

Kriget i Afghanistan

publicerad 28 augusti 2021
- av Markus Andersson
Ett av flera vittnen som såg utländska soldater skjuta ihjäl överlevande efter explosionen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Graverande uppgifter har framkommit efter terrordådet vid Kabuls flygplats i torsdags. Amerikansk militär skall ha avlossat skott mot överlevande efter explosionen och dödat flera. Detta enligt vittnesuppgifter till BBC.

Explosionen vid Kabuls flygplats har krävt över 170 människors liv och skadat ett stort antal. USA har utpekat IS som ansvariga för attacken. Enligt CBS News är en majoritet av offren afghaner. 13 amerikanska soldater har bekräftats döda samtidigt som antalet dödade talibaner uppgår till 28.

Nu har dock nya vittnesuppgifter framkommit som gör gällande att flera offer vid terrordådet sköts ihjäl av skott från utländska soldater efter explosionen.

– Jag såg amerikansk militär och bredvid dem, turkisk militär. Skotten kom från vakttornen, säger ett vittne till tv-kanalen.

Mohammed, en taxichaufför från London hade rest till Kabul för att hjälpa sin familj att ta sig ifrån landets huvudstad. Han och hans fru dödades i explosionen medan två av deras barn fortfarande saknas.

 

 

Hans bror och flera andra vittnen säger till BBC:s korrespondent i Kabul att deras familjer och anhöriga inte dödades av explosionen utan av skottlossning i förvirringen efteråt.

En afghan berättar för BBC att en civilist som arbetar för de amerikanska styrkorna sköts ihjäl av utländska soldater strax efter att självmordsbombaren utlöste explosionen.

Torsdagens bombning inträffade bara dagar före USA:s tillbakadragande den 31 augusti.

Den amerikanska militären har inte kommenterat BBC:s uppgifter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!