Afghanska barn offer för drönarattacker – USA medger förödande bombningar

Kriget i Afghanistan

publicerad 21 september 2021
- av Sofie Persson
General Frank McKenzie ber om ursäkt för attacken.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


USA erkänner nu att man gjort ett förödande misstag och råkat döda tio civila, varav sju var barn. Attacken skedde mot en personbil man trodde innehöll sprängmedel som IS skulle använda sig av.

Den 29 augusti attackerade USA en vit Toyota Corolla i Kabul, Afghanistan. Anledningen var att man trodde att bilen hade kopplingar till IS och utgjorde ett hot. Drönarattacken dödade tio civila varav sju var barn, ingen i bilen hade några kopplingar till IS, skriver AP News.

Attacken var ett tragiskt misstag, säger general Frank McKenzie.

Enligt uppgift hade den amerikanska armén fått information som pekade mot att en vit Toyota Corolla skulle användas i en attack av IS vid flygplatsen i Kabul, man beslöt därför att bevaka bilen i ungefär åtta timmar i tron att den innehöll sprängmedel.

Med den informationen beslutade man sedan att gå till attack mot bilen.

Jag är nu övertygad om att så många som tio civila, inklusive upp till sju barn, dödades tragiskt i den attacken, säger McKenzie.

Mannen som körde den vita Toyotan var 37-årige Zemerai Ahmadi som strax innan attacken stannade till utanför sitt hus och tutade, hans 11-årige son sprang då ut och hoppade in i bilen varefter Ahmadi körde in på parkeringen vid huset. Flera barn kom ut ur huset och strax därpå kom drönarattacken. Familjen uppger att sju barn dödades förutom Ahmadi, samt en vuxen son och en vuxen brorson till honom.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin ber om ursäkt för attacken i ett skriftligt uttalande och säger att USA nu överväger att ge anhöriga ekonomiska bidrag för att kunna reparera skadorna som attacken bidrog till.

Vi vet nu att det inte fanns något samband mellan Mr. Ahmadi och IS, att hans verksamhet den dagen var helt ofarlig och inte alls relaterade till det överhängande hot vi trodde vi stod inför, och att Mr. Ahmadi var ett lika oskyldigt offer som de andra som dödades tragiskt”, skriver han.

I ett tal förra månaden hyllade USA:s president Joe Biden attacken och menade att den var ett bra exempel på USA:s förmåga att ta sig an IS, skriver CNN. Vita huset har i nuläget inte kommenterat de nya uppgifterna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!