Tysk rapport: 149 av 153 gärningsmän i Köln var utlänningar

publicerad 12 april 2016
Den nya rapporten bekräftar att så gott som samtliga som deltog i sexövergreppen mot kvinnor på nyårsnatten i Köln var utlänningar, mestadels asylsökare

I flera månaders tid har delstaten Nordrhein-Westfalen utrett sexövergreppen mot tyska kvinnor på nyårsafton i Köln. I torsdags presenterade inrikesministern i delstaten den officiella utredningen inför delstatens parlament – av 153 misstänkta gärningsmän är 149 utlänningar företrädesvis från Marocko och Algeriet.

I torsdags presenterade den tyska delstaten Nordrhein-Westfalens inrikesminister, socialdemokraten Ralf Jäger, den officiella utredningen om de sexuella massövergreppen mot tyska kvinnor under nyårsnatten i Köln inför Düsseldorfs parlament. Utredningen visar att nästan alla misstänkta gärningsmän är utlänningar – de flesta kommer från Marocko och Algeriet i Nordafrika.

Journalisten Paulina Neuding skriver i en dagsfärsk krönika i Dagens Samhälle att det inte tog lång tid förrän felaktiga uppgifter spreds om massövergreppen på nyårsafton i Köln.

För ett par månader sedan påstod exempelvis den brittiska tidningen Independent att endast tre av 58 misstänkta gärningsmän var nyanlända migranter – ett påstående som kom att delas flitigt av svenska journalister och debattörer som ett bevis på att rapporteringen kring Köln bar rasistiska förtecken. På Twitter skrev Vänsterpartiets riksdagsledamot Rosanna Dinamarca:

Nu kan fortsatta ryktesspridningar bland svenska journalister, politiker och debattörer om händelserna på nyårsafton i Köln läggas åt sidan. Den officiella utredningen bygger bland annat på 1178 timmars material från övervakningsfilmer och visar också att attackerna drabbade 1218 offer, varav 529 utsattes för sexualbrott.

Utredningen identifierade 153 misstänkta gärningsmän varav 149 utländska män där 103 av de utländska männen kommer från Marocko eller Algeriet, rapporterar den tyska tidningen FOCUS Magazine.

I den officiella utredningen framkommer det att de misstänkta utländska gärningsmännen är ensamkommande flyktingbarn, asylsökande, innehar oklara uppehållstillstånd, eller helt enkelt befinner sig olagligt i Tyskland. Fortfarande befinner sig 24 utländska män i förvar – i avvaktan på resultat från den fortsatta utredningen.

En liberal delstatspolitiker i Nordrhein-Westfalen konstaterar att den officiella utredningen visar på att det kan vara brottsförebyggande att täppa till kryphål i den nuvarande tyska lagstiftningen som i praktiken försvårar avvisning och kontroll över vilka som befinner sig inom Tysklands gränser.

Utredningen avslöjar att man ofta inte ens med stor ansträngning kan avgöra vem som uppehåller sig här och med vilken rättslig status.

– Det är oacceptabelt att det finns ett sådant rättsligt vakuum i Nordrhein-Westfalen, sa Marc Lürbke, liberala partiet FDPs inrikespolitiske talesperson i Nordrhein-Westfalen skriver den tyska tidningen Bild.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!