Twitter förbjuder kandidater att utropa sig till segrare

publicerad 3 november 2020
- av Isac Boman
Twitter inför hård censur i samband med presidentvalet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


De sociala mediejättarna Twitter och Facebook har offentliggjort att de kommer att ”flagga” inlägg från kandidater och kampanjer som utropar en segrare i presidentvalet. Åtminstone inte innan aktörer som mediejättarna själva har godkänt har konstaterat att valet är avgjorts.

Vi kan flagga tweets, med start på valkvällen, som försöker säga något om valresultat före de är officiella”, skriver Twitter och förklarar vidare att ”segertweets” och liknande inlägg inte kommer att godkännas innan besked har kommit från minst två nationella mediebolag.

Enligt Twitter godkänns enbart The Associated press, ABC News, CBS News, CNN, Fox News och DecisionDeskHQ och NBC News som källor för att avgöra vem som har vunnit valet. Noterbart är att majoriteten av dessa har en stark vänsterliberal-demokratisk inriktning.

Det är alltså inte privatpersoner som ligger i fokus för att censureras eller varningsflaggas i detta fall, utan officiella politiska konton från politiska kandidater och profiler – exempelvis den sittande presidenten Donald Trump eller andra högt uppsatta politiker.

Twitter har därtill gått ut och deklarerat att man kommer ta bort alla inlägg som ”hotar att störa valprocessen och valresultatet.

Facebook går ännu längre och hävdar enligt Bloomberg att man kommer spåra upp ”potentiellt skadlig aktivitet” kopplad till valet.

Man motiverar censuren med att det är troligt att det verkliga valresultatet dröjer i några dagar och att man inte vill bidra till att sprida falska nyheter. Kritiker är dock oroliga för att åtgärden är ett sätt för de sociala mediejättarna att underlätta manipulation av valresultatet i efterhand.

Den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden passar samtidigt på att gå till hård attack mot sin motståndare och sade nyligen till reportrar att han vägrar låta Trump ”stjäla valet”. Enligt undersökningar är det samtidigt republikanska väljare som är mest oroliga för valfusk.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!