Miljontals fransmän protesterade mot höjd pensionsålder

publicerad 20 januari 2023
- av Sofie Persson
Protester under torsdagen i Nice respektive Paris.

Under torsdagen tog sig fransmännen ut på gatorna för att protestera. Anledningen är den nya pensionsreformen som Macron-regeringen vill implementera där man avser att höja pensionsåldern till 64 år. Enligt fackförbunden bakom protesten var det omkring två miljoner som protesterade i hela landet.

I dagsläget ligger pensionsåldern på 62 år i landet, men regeringen vill höja den till 64 år för att man ska kunna få en ta del av helpension. Tanken är att från och med september i år höja pensionsåldern tre månader i taget fram till 2030. Efter det ska reformen kunna spara in omkring 17,7 miljarder euro per år.

Åtta av landets största fackförbund inom bland annat transport, utbildning, polis och offentlig sektor uppmanade sina medlemmar att gå ut under torsdagen för att protestera mot reformförslaget, rapporterar France 24.

Under torsdagen hölls protester i bland annat Paris, Marseille, Toulouse, Nantes och Nice. Enligt franska inrikesdepartementet var det omkring 1,2 miljoner fransmän som protesterade i landet, men enligt vänstra fackföreningen Confédération Générale du Travail låg siffran på två miljoner med 400 000 enbart i Paris.

Enligt förbunden strejkade omkring 70 procent av lärarna inom lågstadiet och 65 procent av gymnasielärarna. Transporter i hela landet påverkades också gällande allt från tåg, bussar, tunnelbanor och även en del flygtrafik som ställdes in eller blev kraftigt försenade.

Frankrike har präglats av massiva protester speciellt de senaste åren och efter Macrons övertag av landet. Det är första gången på tolv år som så många olika fackförbund samlas för att protestera. Senast var när man höjde pensionsåldern från 60 till 62 år. Macron försökte redan 2019 att reformera pensionssystemet enligt liknande linjer, som även då möttes av massiva protester från befolkningen. På grund av coronakrisen fick man dock slopa reformförsöken tillfälligt.

Nästa dag för en planerad fortsatt protest via förbunden är 31 januari. Det är dock oklart om protesterna från gårdagen övergått till egna initiativ av fransmännen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.