Paris: Protester mot skenande levnadskostnader

Förstörelsen av europeiska ekonomin

publicerad 17 oktober 2022
- av Jan Sundstedt
Paris demonstrationer
Parisborna kräver att regeringen agerar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tusentals människor gick under söndagen ut på Paris gator för att protestera mot skyhöga levnads- och hushållskostnader. Samtidigt pågår sedan ett par veckor lokala strejker vid franska oljeraffinaderier, strejker som stängt bensinstationer över hela Frankrike.

Hand i hand med demonstranterna marscherade årets Nobelpristagare i litteratur, Annie Ernaux.

Protesterna organiseras av Jean-Luc Melenchon, tidigare presidentkandidat och ledare för vänsterpartiet La France Insoumise (LFI). Ett antal andra vänsterpartier och organisationer deltog också och dessa uppmanar nu president Emmanuel Macron att vidta kraftfulla åtgärder mot den rådande situationen.

Ekonomisk oro är den främsta orsaken bakom protesterna. Något som Jean-Luc Melenchon är noga med att poängtera.

Detta är inte min marsch. Det är en marsch för alla de människor som är hungriga, som är kalla och som vill få bättre betalt, kommenterade LFI-ledaren till France 3 TV.

Frankrikes inflationstakt ligger för närvarande på 6 procent, samtidigt som nästan alla landets industrisektorer har registrerat en minskad aktivitet på grund av stigande energikostnader. Till stor del ett resultat av EU:s sanktioner mot ryska fossila bränslen i spåren av kriget i Ukraina.

Med de franska hushållens skenande levnadskostnader efterfrågas återigen ved i stor skala och omfattande strömavbrott i vinter har också förutspåtts.

Sammandrabbningar med polis

Videoklipp från demonstrationen visar också kraftiga sammandrabbningar mellan demonstranter och fransk polis, som använder vattenkanoner och batonger i syfte att skingra demonstranterna.

De fyra pådrivande fackföreningarna ser också protesterna som ett sätt att värna strejkrätten. Detta efter att regeringen beordrat rekvisition av oljeraffinaderiarbetare. Ett drag som fackföreningarna ser som ett brott mot dess konstitutionella rättigheter.

Regeringen fördömer

Budgetminister Gabriel Attal säger i ett uttalande att “vänsterkoalitionen försöker utnyttja den nuvarande situationen, präglad av pågående strejker vid franska kärnkraftverk och vid franska oljeraffinaderier”.

Dagens marsch är en marsch av element som vill blockera landet, uttryckte budgetministern till den franska radiostationen Europe 1.

Proteströrelsen är en nagel i ögat på president Macron och hittills har den franska regeringens motmedel varit konfrontation.

Företrädare för demonstranterna har låtit meddela att protesterna kommer att fortsätta tills dess att den franska regeringen gör en kursändring vad gäller landets ekonomiska politik.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!