Utrikes

Trumps domarkandidat godkänd

Brett Kavanaugh, det senaste tillskottet i USA:s högsta domstol.

Senaten i USA har godkänt Trumps domarkandidat Brett Kavanaugh till att bli ny domare i landets högsta domstol.

Donald Trump annonserade den 10 juli att han nominerar Brett Kavanaugh till att bli domare i USA:s högsta domstol och efterträda domare Anthony Kennedy.
Innan senaten skulle rösta om Kavanaugh skulle godkännas som domare blev han utsatt för en smutskastningskampanj från demokraterna och anklagades för sexuella övergrepp av bland andra Christine Blasey Ford, som vittnade inför senaten.

Under lördagen röstade senaten i en avgörande omröstning ja till att godkänna Kavanaugh som domare i högsta domstolen. Sammanlagt röstade 50 senatorer för Kavanaugh, medan 48 senatorer röstade emot. Republikanen Steve Daines från Montana kunde inte närvara och republikanen Lisa Murkowski från Alaska valde att lägga ner sin röst. Joe Manchin från West Virginia var den enda demokraten som röstade för Kavanaugh.

Senare under lördagskvällen lokal tid svors Brett Kavanaugh in som en av de nio domarna i USA:s högsta domstol.

I och med att Kavanaugh tar plats i den högsta domstolen kommer fem av högsta domstolens nio domare vara starkt konservativa, kontra fyra liberala domare. Detta kan komma att vara betydande i viktiga frågor för USA, såsom abort, vapeninnehav och invandring, för generationer framåt. 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!