Rex Tillerson
Pressfoto: ExxonMobil

Trump väljer Exxon-vd som utrikesminister

Publicerad 13 december 2016, uppdaterad kl. 16:55

USA:s nästa president Donald Trump har nominerat Rex Tillerson, vd och styrelseordförande för oljejätten ExxonMobil, till att bli USA:s utrikesminister.

Trump lämnade beskedet att han nominerat Tillerson till utrikesministerposten via Twitter, där han beskrev Tillerson som en av världens främsta företagsledare.

Annons:


Rex Tillerson började redan 1975 på ExxonMobil som ingenjör. Sedan dess har han klättrat på karriärstegen inom bolaget och 2006 tillträdde han som vd och styrelseordförande. Tillerson har lyckats klara av väldiga påtryckningar från den inflytelserika Rockefellerfamiljen, som grundade ExxonMobils föregångare Standard Oil. Rockefellerfamiljen har velat att ExxonMobil ska uppmärksamma den så kallade globala uppvärmningen, men bolaget, med Tillerson i spetsen, valde att inte duka under åt Rockefellerfamiljen.

Genom sin bakgrund inom petroleum- och oljebranschen har Rex Tillerson haft goda relationer med Ryssland och i synnerhet president Vladimir Putin. Att Trump nominerar en till synes ryssvänlig utrikesminister tyder på en ändring i amerikansk utrikespolitik och kan komma att lätta upp den frostiga relationen mellan länderna som symboliserat Barack Obamas styre.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

  • Dacke

    Att Trump väljer en utrikesminister som står på god fot med Ryssland måste ses som positivt! Kanske ännu mer positivt är att han utmanat den störste oligarken genom tiderna Rockefeller? Det är David Rockefeller som startade den process som senare benämndes globaliseringen, vars syfte varit att bryta ned nationalstaten till förmån för en tänkt världsregering underställd FN. Verktyget som används för att uppnå denna strävan är just den “globala uppvärmningen” och att u-länder inte kommer över den ekonomiska tröskel som gör dem självgående.

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend