MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 20 februari 2024

tisdag 20 februari 2024

Trump väljer Exxon-vd som utrikesminister

publicerad 13 december 2016
Rex Tillerson

USA:s nästa president Donald Trump har nominerat Rex Tillerson, vd och styrelseordförande för oljejätten ExxonMobil, till att bli USA:s utrikesminister.

Trump lämnade beskedet att han nominerat Tillerson till utrikesministerposten via Twitter, där han beskrev Tillerson som en av världens främsta företagsledare.

Rex Tillerson började redan 1975 på ExxonMobil som ingenjör. Sedan dess har han klättrat på karriärstegen inom bolaget och 2006 tillträdde han som vd och styrelseordförande. Tillerson har lyckats klara av väldiga påtryckningar från den inflytelserika Rockefellerfamiljen, som grundade ExxonMobils föregångare Standard Oil. Rockefellerfamiljen har velat att ExxonMobil ska uppmärksamma den så kallade globala uppvärmningen, men bolaget, med Tillerson i spetsen, valde att inte duka under åt Rockefellerfamiljen.

Genom sin bakgrund inom petroleum- och oljebranschen har Rex Tillerson haft goda relationer med Ryssland och i synnerhet president Vladimir Putin. Att Trump nominerar en till synes ryssvänlig utrikesminister tyder på en ändring i amerikansk utrikespolitik och kan komma att lätta upp den frostiga relationen mellan länderna som symboliserat Barack Obamas styre.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!


Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend