Utrikes

Trump väljer Exxon-vd som utrikesminister

Rex Tillerson

USA:s nästa president Donald Trump har nominerat Rex Tillerson, vd och styrelseordförande för oljejätten ExxonMobil, till att bli USA:s utrikesminister.

Trump lämnade beskedet att han nominerat Tillerson till utrikesministerposten via Twitter, där han beskrev Tillerson som en av världens främsta företagsledare.
Rex Tillerson började redan 1975 på ExxonMobil som ingenjör. Sedan dess har han klättrat på karriärstegen inom bolaget och 2006 tillträdde han som vd och styrelseordförande. Tillerson har lyckats klara av väldiga påtryckningar från den inflytelserika Rockefellerfamiljen, som grundade ExxonMobils föregångare Standard Oil. Rockefellerfamiljen har velat att ExxonMobil ska uppmärksamma den så kallade globala uppvärmningen, men bolaget, med Tillerson i spetsen, valde att inte duka under åt Rockefellerfamiljen.

Genom sin bakgrund inom petroleum- och oljebranschen har Rex Tillerson haft goda relationer med Ryssland och i synnerhet president Vladimir Putin. Att Trump nominerar en till synes ryssvänlig utrikesminister tyder på en ändring i amerikansk utrikespolitik och kan komma att lätta upp den frostiga relationen mellan länderna som symboliserat Barack Obamas styre.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!