Trump talade om kriget i Afghanistan

Kriget i Afghanistan

publicerad 22 augusti 2017
Vicepresident Mike Pence, president Donald Trump och försvarsminister James Mattis

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


USA:s president meddelade inte om USA kommer att öka eller minska antalet trupper som kommer vara verksamma i Afghanistan. Men han var tydlig med att USA:s längsta krig någonsin kommer fortsätta.

USA har haft trupper i Afghanistan sedan man invaderade den då talibanledda staten i oktober 2001. Nästan 16 år senare tycks USA inte ha några planer på att ta hem sina trupper. President Donald Trump meddelade under natten till tisdagen under ett tv-sänt tal till nationen från militärbasen Fort Myer i Virginia att USA kommer ändra sin strategi i Afghanistan, men att kriget kommer fortgå.

Trump nämnde bland annat Pakistan och Indien i sitt tal. Enligt Trump har Pakistan finansierat islamistisk terrorism i Afghanistan och att USA kan komma att utöka sitt samarbete med Indien för att motverka detta.

Media har spekulerat i att Trump kommer USA att skicka 4 000 nya soldater till Afghanistan, vilket skulle öka den amerikanska styrkan i Afghanistan till sammanlagt 12 400 soldater. Några truppändringar avslöjade dock Trump inte under sitt tal.

Afghanistankriget har varit ett av det blodigaste i modern tid och har krävt nästan 200 000 liv, varav över 30 000 civila. Sammanlagt har över 2 400 amerikanska soldater dött under det 16 år långa kriget.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!