Afghanistankriget

Trump talade om kriget i Afghanistan

Vicepresident Mike Pence, president Donald Trump och försvarsminister James Mattis

USA:s president meddelade inte om USA kommer att öka eller minska antalet trupper som kommer vara verksamma i Afghanistan. Men han var tydlig med att USA:s längsta krig någonsin kommer fortsätta.

USA har haft trupper i Afghanistan sedan man invaderade den då talibanledda staten i oktober 2001. Nästan 16 år senare tycks USA inte ha några planer på att ta hem sina trupper. President Donald Trump meddelade under natten till tisdagen under ett tv-sänt tal till nationen från militärbasen Fort Myer i Virginia att USA kommer ändra sin strategi i Afghanistan, men att kriget kommer fortgå.
Trump nämnde bland annat Pakistan och Indien i sitt tal. Enligt Trump har Pakistan finansierat islamistisk terrorism i Afghanistan och att USA kan komma att utöka sitt samarbete med Indien för att motverka detta.

Media har spekulerat i att Trump kommer USA att skicka 4 000 nya soldater till Afghanistan, vilket skulle öka den amerikanska styrkan i Afghanistan till sammanlagt 12 400 soldater. Några truppändringar avslöjade dock Trump inte under sitt tal.

Afghanistankriget har varit ett av det blodigaste i modern tid och har krävt nästan 200 000 liv, varav över 30 000 civila. Sammanlagt har över 2 400 amerikanska soldater dött under det 16 år långa kriget.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!