Trump sparkar stabschefen Priebus – inrikesministern tar över

publicerad 28 juli 2017
(t.v.) Nya stabschefen John Kelly. (t.h.) Sparkade stabschefen Reince Priebus.

USA:s president Donald Trump har sparkat Reince Priebus som stabschef. Ny stabschef blir inrikessäkerhetsministern John Kelly.

Donald Trump meddelade sitt beslut att ersätta Priebus med Kelly på sitt sedvanliga sätt, via Twitter.

Priebus, som tillhör den globalistiska flanken av Trumpadministrationen, har länge anklagats för att läcka känslig information till media. Nyligen sade Vita husets nya kommunikationsdirektör Anthony Scaramucci att man kommer att rensa ut de personer i Vita huset som gjort sig skyldiga till att läcka, och i en halvt skämtsam kommentar till media sade han att han kan tänka sig att döda läckorna.

Posten som Vita husets stabschef ingår i presidentens kabinett, men behöver inte godkännas av kongressen, vilket gör att Kelly kan tillträda omedelbart.

Innan Reince Priebus tillträdde som Vita husets stabschef var han ordförande för Republikanernas nationella kommitté. John Kelly har, innan sin tid som inrikessäkerhetsminister, haft flera tunga uppdrag i den amerikanska militären och är en pensionerad fyrstjärnig marinkårsgeneral.

Vem som kommer att leda Department of Homeland Security och efterträda John Kelly som landets inrikessäkerhetsminister återstår att se.

Redan i maj kunde NyD rapportera att Trump övervägde att göra sig av med pressekreteraren Sean Spicer, som nyligen avgick, och stabschefen Reince Priebus, två personer som nu kommer att lämna Trumpadministrationen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!