Trump kritiserar Pence – “Har inte modet som krävs”

Protesterna vid Kapitolium

publicerad 7 januari 2021
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Vicepresidenten Mike Pence får hård kritik av Donald Trump för att avvika från att utmana det ifrågasatta valresultatet. Efter att Pence nu distanserar sig från gårdagens händelser vid Kapitolium går Trump så långt som att mena att Pence inte har “modet som krävs för att försvara vårt land”.

Mike Pence hävdar att han inte har mandat att påverka valprocessen på det sätt som Trump bett om och har istället lagt sitt fokus på att fördöma de Trump-anhängare som stormade Kapitolium i Washington för att visa sitt missnöje med det utbredda valfusket.

– Ni vann inte. Våld vinner aldrig. Frihet vinner. Detta är fortfarande folkets hus, dundrade Pence.

Även den republikanske majoritetsledaren i senaten, Mitch McConnell har fördömt protesterna och menar att beteendet är ”kriminellt”.

Under händelserna ska fyra personer ha dödats, bland annat en obeväpnad kvinnlig Trumpanhängare som sköts ihjäl av polis eller vakter i kongressbyggnaden.

Samtidigt har Twitter under de pågående protesterna valt att stänga av Donald Trumps konto i 12 timmar – ett agerande som också fått hård kritik och där det sociala medieföretaget anklagas för censur och för att ha en tydlig politisk agenda. Presidenten har också fått flera inlägg raderade.

Minst ett av de inlägg av Trump som raderades handlade om hur han förstår sina anhängares frustration angående valfusket och deras åsikter om att valet har stulits, men att han ändå uppmanar dem att gå hem och inte ta sig in i Kapitolium eller använda våld. Twitter motiverar censuren med att Trumps videoklipp riskerar att ”eskalera våldet”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!