Trump: Kanske dags att avveckla NATO

publicerad 24 mars 2016
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=VSnVb4i_ZZ4[/embed]

I en färsk intervju med Bloomberg Politics säger Donald Trump att NATO är föråldrat, att USA måste sluta ösa in pengar i militäralliansen och att hela projektet eventuellt bör skrotas.

Under onsdagen deltog republikanernas ledande kandidat Donald Trump i ett diskussionsprogram på den internationella tv-kanalen Bloomberg, där han bland annat pratade om utrikespolitik, nationell säkerhet och terrororganisationen Islamska Staten (IS).

Trump förklarade bland annat att USA inte kan ha en bra relation med den muslimska världen, innan den muslimska världen har lärt sig respektera USA och det amerikanska folket. Han påpekade att han inte heller utesluter användandet av kärnvapen mot Islamska Staten som en sista lösning mot gruppens terror, om detta skulle visa sig vara nödvändigt.

När den internationella militäralliansen NATO kom på tal så var Trump mycket kritisk till de enorma summor pengar som USA lägger ner på projektet och menade att detta måste upphöra, samt att man måste utvärdera hela verksamheten och eventuellt lägga ner samarbetet.

Jag tror att vi verkligen måste utvärdera NATO. Det hjälper inte oss, det hjälper andra länder och jag tror inte att dessa andra länder uppskattar vad vi gör.

På en rak fråga om han kan tänka sig att lägga ner alliansen helt så menar Trump att den möjligheten finns.

Det är en möjlighet. Jag kommer definitivt titta på det.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!