Trots att dödstalen är nära noll – nu tvingas danskarna bära munskydd på restaurang

Coronarepressionen

publicerad 16 september 2020
- av Isac Boman
Munskyddstvång blir verklighet i Danmark.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


De danska dödstalen för covid-19 har sjunkit till nära noll. Trots detta har danska makthavare nu beslutat att danskarna måste bära munskydd inne på barer och restauranger och att nattlivet ska stänga ner redan klockan 22.

Landets politiska ledning motiverar repressionen med att man sett en ökad smittspridning i landet under de senaste veckorna.

– Vi befinner oss nu i den mest oroväckande situationen sedan i våras, motiverar hälsominister Magnus Heunicke beslutet.

Därför har man beslutat att alla klubbar, restauranger och krogar från och med torsdagen stänger klockan 22 – något som också gäller privata fester som anordnas i bokade lokaler. Dessutom tvingas gästerna bära munskydd – utom när de sitter ner.

– Vi gör det för att bromsa smittan och för att förhindra en nationell nedstängning, hävdade Nick Hækkerup, Danmarks justitieminister, under tisdagens presskonferens.

De nya restriktionerna gäller i 17 danska kommuner, inklusive huvudstaden Köpenhamn. Begränsningarna råder fram till den 1 oktober men kan komma att förlängas även efter detta.

– Kära alla. Smittspridningen är på en förhöjd nivå. Antalet inlagda har stigit. Seruminstitutet varnar för att vi står på kanten av något som kan utvecklas till en andra våg. Det är nu det gäller. Vi måste följa myndighetens rekommendationer. Håll avstånd, håll borta alkoholen och använd munskydd. Men det krävs mer, kommenterar statsminister Mette Frederiksen restriktionerna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!