Coronarepressionen

Trots att dödstalen är nära noll – nu tvingas danskarna bära munskydd på restaurang

Munskyddstvång blir verklighet i Danmark.

De danska dödstalen för covid-19 har sjunkit till nära noll. Trots detta har danska makthavare nu beslutat att danskarna måste bära munskydd inne på barer och restauranger och att nattlivet ska stänga ner redan klockan 22.

Landets politiska ledning motiverar repressionen med att man sett en ökad smittspridning i landet under de senaste veckorna.
– Vi befinner oss nu i den mest oroväckande situationen sedan i våras, motiverar hälsominister Magnus Heunicke beslutet.

Därför har man beslutat att alla klubbar, restauranger och krogar från och med torsdagen stänger klockan 22 – något som också gäller privata fester som anordnas i bokade lokaler. Dessutom tvingas gästerna bära munskydd – utom när de sitter ner.

– Vi gör det för att bromsa smittan och för att förhindra en nationell nedstängning, hävdade Nick Hækkerup, Danmarks justitieminister, under tisdagens presskonferens.

De nya restriktionerna gäller i 17 danska kommuner, inklusive huvudstaden Köpenhamn. Begränsningarna råder fram till den 1 oktober men kan komma att förlängas även efter detta.

– Kära alla. Smittspridningen är på en förhöjd nivå. Antalet inlagda har stigit. Seruminstitutet varnar för att vi står på kanten av något som kan utvecklas till en andra våg. Det är nu det gäller. Vi måste följa myndighetens rekommendationer. Håll avstånd, håll borta alkoholen och använd munskydd. Men det krävs mer, kommenterar statsminister Mette Frederiksen restriktionerna.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!