Tio amerikanska attacker mot civila

Den 3 oktober dog 22 personer som resultat av USA:s flygräd mot Läkare utan gränsers sjukhus i afghanska Kunduz. USA:s befäl erkände bombardemanget, men försökte rentvå civilas död med att ett talibanläger kunde ha legat i närheten.

publicerad 9 oktober 2015

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det är inte första gången som USA utför angrepp mot civila objekt. Tidningen The Intercept har listat tio förödande amerikanska attacker under 90- och 00-talet som ledde till stora civila förluster.

Barnmatsfabriken i Irak, 1991

Under operationen Desert Storm utfördes ett angrepp mot en barnmatsfabrik i Bagdads förort under förevändning att den påstods ha inhyst en fabrik för tillverkning av bakteriologiska vapen. En senare utredning slog fast att fabriken enbart tillverkade barnmat.

Läkemedelsfabriken i Sudan, 1998

Fabriken i al-Shifa i Sudan ansågs vara ett center för tillverkning av kemiska vapen åt al-Qaida, men Clintons administration har aldrig kommit med övertygande bevis på att fabriken hade något samband med terroristerna. Fabriken täckte över 90 procent av Sudans behov av läkemedel. Den följande läkemedelsbristen dödade tiotusentals sjuka i malaria, tuberkulos och andra sjukdomar.

Tåget i Serbien, 1999

Under bombardemanget av Jugoslavien fällde det amerikanska jaktplanet F-15 två bomber mot ett tåg, som korsade en bro utanför Grdelica, vilket resulterade i att 14 civila omkom. Nato spred då en videoinspelning över incidenten med syfte att övertyga världssamfundet att tåget rullade för snabbt och att jaktplanets manskap hade ont om tid för att reagera. Den tyska tidningen Frankfurter Rundschau slog sedermera fast att videon hade spelats med tredubbel hastighet.

Serbiens radio och teve, 1999

16 anställda vid Serbiens television dödades i Natos bombardemang av Belgrad år 1999. President Bill Clinton meddelade senare att han hade medvetet stött beslutet att bomba Serbiens radio och teve.

Kinas ambassad i Belgrad, 1999

Tre diplomater omkom och ett 20-tal kom till skada som resultat av ett “oavsiktligt” angrepp mot Kinas ambassad i Belgrad. Misstaget skylldes då på föråldrade kartor.

Röda Korset i Kabul, 2001

I början av sitt intrång i Afghanistan utförde USA en serie angrepp mot Röda Korsets lokaler i Kabul.

al-Jazeeras kontor i Kabul, 2001

Några veckor efter angreppet mot Röda Korset utförde USA en attack mot tevekanalen al-Jazeeras lokala kontor samt BBC:s representation i Kabul.

al-Jazeeras byrå i Baghdad, 2003

I början av USA:s operation i Irak genomförde amerikanska stridsplan en bombräd mot al-Jazeeras kontor i Baghdad.

Palestina-hotellet i Baghdad, 2003

Samma dag avfyrade en amerikansk stridsvagn en projektil mot 15:e våningen av Palestina-hotellet i Baghdad, där utländska journalister stannade. Attacken dödade Reuters fotokorrespondent och spanska tevekanalen Teleincos kameraman.

 

se.sputniknews.com

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!