Theresa May lovar öka insatserna för att utvisa terrorister

publicerad 7 juni 2017
Theresa May

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Storbritanniens premiärminister Theresa May säger att man kommer att göra allt man kan för att det ska bli enklare att utvisa misstänkta terrorister, även om det innebär att tumma på lagstiftningen om mänskliga rättigheter.

Inför torsdagens parlamentsval i Storbritannien har landets premiärminister tillika partiledaren för de konservativa, Theresa May, adresserat terrorhotet som landet står inför. Under de senaste månaderna har landet drabbats av tre olika terrordåd. En av åtgärderna som May presenterat för att komma åt terroristerna är att staten ska kontrollera internet så att inte personer med extremistiska åsikter kan få tillgång till ett “safe space” på internet.

Nu kommer May med ett nytt utspel. För att minska terrorhotet måste det bli enklare för brittiska myndigheter att kunna skicka tillbaka misstänkta terrorister till sina hemländer, och då spelar inte lagarna om mänskliga rättigheter någon roll, enligt premiärministern.

– Jag menar längre fängelsestraff för de som dömts för terroristbrott. Jag menar att det blir lättare för myndigheterna att deportera utländska terroristmisstänkta tillbaka till sina hemländer, sade May under ett kampanjtal på tisdagen.

– Jag menar att jag gör mer för att begränsa terroristmisstänktas fria rörlighet när vi har tillräckligt med bevis för att de är ett hot, men inte tillräckligt med bevis för att åtala dem inför en domstol. Om våra lagar om mänskliga rättigheter är i vägen för detta, då kommer vi att ändra lagarna så att detta kan genomföras.

Förslaget har kritiserats av konkurrerande partier som Liberaldemokraterna och det av Jeremy Corbyn ledda Labour, rapporterar BBC.

Vi kommer inte att besegra terrorismen genom att riva upp våra grundläggande rättigheter och demokrati, säger Jeremy Corbyn.

Parlamentsvalet, som hålls på torsdag, såg från början ut att bli en enkel seger för Theresa May och de konservativa, men under den senaste månaden har Labour och deras vänsterinriktade partiledare Jeremy Corbyn ökat rejält i opinionen och blivit en verklig utmanare om premiärministerposten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!