Talibanerna har segrat i Afghanistan

Kriget i Afghanistan

publicerad 16 augusti 2021
- av Isac Boman
Talibaner i Kabuls presidentpalats.

I helgen föll den afghanska regeringens sista militära utpost och huvudstaden Kabul intogs. Nu erkänner även landets president att talibanerna har vunnit kriget om Afghanistan.

Nu är det talibanernas vapenmakt som har vunnit och de bär ansvaret för folkets liv och egendom, men de har inte vunnit folkets själ och hjärta”, hävdar presidenten på Facebook.

Under söndagen intogs presidentpalatset och gruppen meddelade att man mycket snart kommer att utropa det islamska emiratet Afghanistan – det namn landet gick under när talibanerna styrde Afghanistan mellan 1996 och 2001. Några timmar tidigare hade presidenten Ashraf Ghani flytt till grannlandet Tadzjikistan.

Tidigt under måndagen deklarerade talibanerna att ”kriget” om Afghanistan är över. Man förväntas nu utropa ”Islamiska emiratet Afghanistan”, vilket var landets officiella namn mellan 1996-2001.

I samband med att Kabul intogs av talibanerna började ett stort antal västerländska länder evakuera sina ambassader och flyga hem sin personal. FN meddelar också att man under måndagseftermiddagen ska hålla ett extrainkallat möte i New York om situationen i landet.

FN är fast beslutet att delta i en fredlig lösning, arbeta för mänskliga rättigheter för alla afghaner, i synnerhet kvinnor och barn, och tillhandahålla livsnödvändig humanitär hjälp och understöd till civila i nöd,” skriver man i ett uttalande.

Ett 60-tal länder inklusive Sverige har också gjort en gemensam skrivelse där man kräver att alla som vill lämna landet ska få möjlighet att göra så och att Afghanistans gränser måste förbli öppna. Talibanerna i sin tur låter meddela att man har för avsikt att skapa en ”öppen islamisk regering”.

– I morse var det regeringsstyrkor som patrullerade gatorna här men nu ikväll är det alltså talibanerna som är på plats och kontrollerar livet här, säger SVT:s korrespondent Samir Abu Eid och förklarar att maktövertagandet i Kabul har gått extremt snabbt.

Talibanerna påbörjade sin stora offensiv i början av sommaren och mindre än två månader senare har alltså landet fallit – detta trots att de afghanska regeringsstyrkorna officiellt uppgår till omkring 300 000 soldater som under 20 års tid fått vapen och träning av USA och andra Västländer.

En förklaring till Talibanernas snabba seger sägs vara den omfattande korruptionen där många av regeringssoldaterna bara tjänstgjorde på pappret men i själva verket var hemma hos sina familjer. Andra förklaringar är att stridande förband snabbt gett upp utan strid eller till och med bytt sida och allierat sig med talibanerna.

Bara för USA:s del ska kriget i Afghanistan ha kostat tusentals miljarder kronor – och trots det har talibanerna alltså återigen makten över landet precis som innan invasionen 2001. För svensk del kostade den militära närvaron i landet närmare 28 miljarder kronor mellan 2002 och 2014. Utöver det har Sverige lovat att bidra med 8,5 miljarder kronor i bistånd fram till år 2024.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!