Taiwan: ”Kina förbereder en invasion”

publicerad 9 augusti 2022
- av Isac Boman
Joseph Wu fördömer Kinas aggressioner.

Taiwans utrikesminister Joseph Wu menar att Kinas pågående militärövningar i området är ett sätt att förbereda inför en kommande invasion.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om Kinas militära övningar runt Taiwans kust – de största någonsin i området. Övningen drogs igång i samband med den amerikanska talmannen Nancy Pelosis besök i Taiwan, men enligt utrikesministern Joseph Wu är det tydligt att regimen i Peking förberett de militära exerciserna under lång tid.

Han påpekar att övningarnas omfattning vittnar om att de tagit betydligt längre tid att planera än den tid som Pelsosis statsbesök varit känt och han är också övertygad om att det hela är en del i planerna för en verklig invasion av Taiwan.


Annonser:


– Kina har använt övningarna i sin militära manual för att förbereda för en invasion av Taiwan. Man utför storskaliga militära övningar och missilbeskjutningar men också cyberattacker, desinformation och ekonomiska hot i ett försök att försvaga den allmänna moralen i Taiwan.

Wu menar vidare att Kina under övningarna begått grova förbrytelser mot internationell lagstiftning och att taktiken att avfyra ballistiska missiler i närheten av Taiwans kust tydligt handlar om att avskräcka andra länder från att ingripa.

– Kinas verkliga intention är att förändra status quo i Taiwan-sundet och i hela regionen.

Den kinesiska regimens officiella linje är fortfarande att Taiwan ska införlivas med det kinesiska fastlandet och under den senaste tiden har relationerna blivit allt mer ansträngda – någonting som lett till att många i Taiwan nu är oroliga för att en invasion snart kan bli verklighet.

– Kinas fortsatta försök att skrämma Taiwan kommer inte att ge oss panik och heller inte att besegra oss. Värden som frihet och demokrati kan inte tas ifrån oss, fortsätter Wu.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.