Syrien tillåter FN-inspektörer

publicerad 25 augusti 2013

Syrien har gått med på att låta FN:s inspektörer få tillträde till platsen där en påstådd kemvapenattack ska ha ägt rum i Damaskus i onsdags.

Överenskommelsen kommer efter att Syrien varnat om att USA:s militära planer skulle sättas i verket skulle leda till att Mellanöstern förvandlas till ett eldhav, skriver Sky News.

”Regeringen i Syrien har bekräftat att man kommer att samarbeta. De ska också iaktta upphörandet av strider på platser som är nära belägna där händelsen inträffade”, skriver FN i ett uttalande.

FN:s inspektörer vill nå de utsatta områdena så fort som möjligt för att samla in bevis, rapporterar CNN. Inspektörerna fruktar att man kan gå miste om kemvapenbevisen.

Samtidigt har rebellernas samarbetsorganisation, terrorgruppen al-Nusra, hotat med hämd eftersom man uppfattar det som att den syriska regeringen låg bakom kemvapenattacken i onsdags.

– De alawitiska byarna kommer att få betala för varenda kemisk raket som drabbade vårt folk i Damaskus”, säger Abu Mohammed al Jawlani, ledare för den rebellvänliga terrorgruppen, enligt Sky News.

Enligt Läkare utan gränser omkom 355 personer och över 3 000 skadades i onsdagens kemvapenattack. Vilka som låg bakom attacken är ännu oklart då både regeringen och oppositionen anklagar varandra.

 

Se även:
USA planerar för bombning av Syrien
”Nyheter om kemisk attack publicerades i förväg”
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.