Svensk journalist greps i Istanbul

publicerad 30 juni 2013

Frilansjournalisten Sarah Olsson, 24, greps av turkisk polis i Istanbul under lördagen. Hon sitter nu omhändertagen, rapporterar Aftonbladet.

Hon ska ha gripits i samband med demonstrationer på Taksimtorget i Istanbul på lördagskvällen. Utrikesdepartementet uppger att det är det första gripandet av en svensk medborgare i Turkiet i samband med den senaste veckans protester.

Sarahs syster Hannah berättar för Aftonbladet att Sarah anklagas för att ha deltagit i demonstrationerna mot Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan.

– De säger att hon anklagas för att ha skanderat mot premiärministern. Vännerna säger också att det är de som ordnat med advokat, inte UD, som de påstår, säger Sarahs syster till till tidningen.

För omkring tio dagar sedan åkte Sarah till Istanbul för att skriva om protesterna. Aftonbladet skriver att en av uppdragsgivarna var Fria Tidningen.

– Jag hoppas att polisen tänker att hon bara var på fel plats vid fel tillfälle. I värsta fall tror de att hon är där för att skriva någon slags propaganda, säger Björn Danielsson, chefredaktör på Fria Tidningen, till Aftonbladet.

Enligt uppgifter till utrikesdepartementet kommer förhandlingar att hållas på måndagen, skriver TT.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.