På torsdagen den 5 november stängs det brittiska samhället återigen ner med motiveringen att coronaspridningen måste bromsas. I praktiken tvingas hela det brittiska folket i karantän och får bara lämna sina hem för att handla mat eller ta sig till arbetet.
Förutom de omfattande inskränkningarna i medborgarnas fri- och rättigheter så tros nedstängningen av Storbritannien också att drabba det brittiska samhället mycket hårt. Restauranger, pubar och kaféer tvingas nämligen att stänga sin ordinarie verksamhet och enbart syssla med avhämtning och utkörning.
– Huvudbudskapet från och med torsdag är: Stanna hemma, skydda vården och rädda liv, sade premiärminister Boris Johnson under en pressträff.
Under presskonferensen medverkade också brittiska medicinska rådgivare som hävdade att omkring 4000 britter kan dö dagligen under vintermånaderna av coronaviruset om restriktionerna inte införs och att den påstådda ”andra vågen” av viruset kan drabba landet hårdare än när viruset slog till i våras och att man därför ”inte har några andra alternativ” än att stänga ner samhället.
Den hårda coronarepressionen kommer inledningsvis att ligga kvar till den 2 december men kan sedan komma att förlängas ytterligare. Utöver de redan nämnda nedstängningarna så kommer även aktörer som fokuserar på nöje och underhållning att tvingas hålla stängt och så också frisörer och butiker som bedöms som icke-nödvändiga.
Personer från olika hushåll förbjuds också från att umgås privat med varandra inomhus och bara en och en utomhus. Det blir också förbjudet att åka på nöjesresor. Däremot kommer skolor, arbetsplatser och förskolor kommer fortsatt att vara öppna.
Lösningen på coronaviruset är enligt den brittiska regeringen omfattande massvaccinationer och Sir Patrick Vallance, regeringens högste medicinska rådgivare konstaterade under presskonferensen att man hoppas på att ett vaccin kommer vara tillgängligt under tidigt 2021.
Den brittiska oppositionen är kritiska – men inte mot coronarepressionen och de hårdnande restriktionerna som sådana utan mot att de inte kom tidigare.
– Jag är glad att regeringen äntligen har fattat det här beslutet, men det borde ha skett för flera veckor sedan, menar Labour-ledaren Kern Starmer, enligt Sky News.
På sociala medier är tongångarna annorlunda och många britter är mycket trötta på att få sina fri- och rättigheter indragna på ett sätt som beskrivs som godtyckligt. Många ifrågasätter också virusets påstådda dödlighet och menar att de hårda åtgärder som den brittiska regeringen nu åter tar till inte kan motiveras eller rättfärdigas.