På tisdag planeras en större demonstration i Bryssel mot EU:s strikta klimatregler, som lantbrukare menar påverkar unionens bönder negativt på flera sätt. Flera organisationer från ett antal länder förväntas delta, men en del lantbrukare väljer också att avstå från just den här protesten.
Under den senaste tiden har ett antal EU-länder präglats av protester från lantbrukare på grund av den så kallade ”gröna omställningen”, eller ”Green Deal”. Den innebär i korthet klimatregler som EU-kommissionen infört och som försvårar för bönderna genom bland annat höjda skatter och ökade bränslepriser, något man menar redan fått flertalet lantbrukare att lägga ner sina verksamheter. Protester har skett i bland annat Tyskland, Slovakien och Frankrike.
Tisdagen den 4 juni anordnas en ny och större protest i Bryssel där bönder från hela EU väntas delta.
EU:s regler skapar konkurser
Bakom protesten står lantbruksorganisationen Farmers Defence Force, en grupp som skapades i Nederländerna under 2019. De menar att kraven i EU:s klimatregler ökar kostnaderna inom jordbruksproduktionen, vilket i sig skapar en minskning av produktion samt även driver europeiska jordbrukare i konkurs.
”Med införandet av ”Green Deal” för 5 år sedan införde EU-kommissionen lagstiftning och krav som strider mot klimatmål, hållbarhetskrav och därmed mot alla EU-medborgares intresse”, skriver lantbruksorganisationen.
Vidare menar man att reglerna bidrar till att säkerheten kring livsmedel minskar, på grund av bland annat den ökade importen som sker utifrån EU:s gränser. Den ökade importen bidrar också till en ökning av regnskogsskövling.
”Vi motsätter oss starkt import av jordbruks- och livsmedelsprodukter till EU från regioner utanför EU som inte uppfyller våra höga produktions- och djurskyddsstandarder.”
”Tar hand om européernas säkerhet”
Även tyska organisationen Landwirtschaft verbindet Deutschland, det vill säga Jordbruk förenar Tyskland, samt Institute of Agricultural Economy i Polen, står bakom protesten som kommer att ske i Bryssel. Spanska Plataforma 6F och franska Coordination Rurale, som är Frankrikes näst största lantbrukarorganisation, förväntas också delta, tillsammans med en rad andra jordbruksorganisationer.
– Vi, de europeiska jordbrukarna, tar också hand om européernas säkerhet. Oavsett väder, politiska och ekonomiska situationer spelar vi en oerhört viktig roll – vi ser till att ni som bor i Europa inte saknar mat och jordbruksprodukter, säger Szczepan Wójcik på Instytut Gospodarki Rolnej.
”MOTHER OF ALL PROTESTS”
Farmers all over Europe will head to Brussels on the 4th June to protest against the EU climate agenda.
SHARE – The mainstream media is not telling you about this pic.twitter.com/Ymg5qWTjpf
— PeterSweden (@PeterSweden7) May 28, 2024
Under året har de flesta lantbrukarorganisationerna gått ihop och protesterat, men inför 4 juni meddelar ett antal lantbruksorganisationer att man inte kommer att delta i protesten, rapporterar DeSmog. Bland andra tyska Deutscher Bauernverband, som påstår sig representera 90 procent av lantbrukare i landet, samt även Frankrikes största organisation, FNSEA, deltar inte.
”Högerextremism”
En del grupper menar att EU redan börjat gå med på deras krav, bland annat har man i Tyskland delvis backat om slopade skattelättnader. Andra aktörer vill vill dra en gräns mellan sig själva och de grupper som anordnar protesten, eftersom det påstås att vissa företrädare är associerade med bland annat ”högerextremism”.
Bland annat kandiderade Farmers Defence Force talesman, Sieta van Keimpema, för Belang van Nederland i förra årets nationella val, ett parti som av kritiker anklagats för att vara ”högerextremt”. Hon menar dock att de riktiga ”extremisterna” befinner sig inom politiken.
– Alla kallar oss för extremhögern, men de verkliga extremisterna finns i politiken. De har blod på sina händer, sade hon till Politico.
Arnaud Rousseau, chef för FNSEA, menar bland annat att det är ”goda nyheter” att alla protester hittills bidragit till att göra jordbruket till en central fråga i den offentliga debatten, men menar att man inte vill ge ett intryck av ”våld” inför valet.
– Vi vill inte ge intryck av våld och personskador strax före valet, säger han till Euractiv.
Den franska organisationen har dock deltagit i protester under våren och varnar för att det kan komma att bli en ny protest till hösten för att sätta press på de som kommer att sitta under EU:s nya mandatperiod.
Trafik väntas påverkas
Protesten går av stapeln under tisdagen i centrala Bryssel. Det är oklart exakt hur många som förväntas delta, men man planerar för att trafiken kan komma att påverkas kraftigt redan från tidig morgon. Likt de andra protesterna kommer man även här att delta med bland annat traktorer och andra fordon.
Farmers From The Netherlands Are Gathering Throughout The Entire Country For The Massive Protest Held In Brussels Upcoming June 4th. #FarmerProtest pic.twitter.com/ZljTLKG8ca
— Awaken The Lion’s Roar (@AwakenRoar23) June 3, 2024
– Politikerna talar om säkerhet, men när vi tittar på de beslut som de fattat på EU-nivå måste vi erkänna att de inte bryr sig om Europas livsmedelssäkerhet. De bryr sig inte om att se till att det finns tillräckligt med mat att äta, säger van Keimpema.