Stoltenberg pekas ut som nästa Natochef

publicerad 19 mars 2014

Norges förre statsminister Jens Stoltenberg, 55, är favorit till att bli generalsekreterare för Nato och därmed efterträda danske Anders Fogh Rasmussen som slutar i september.

Uppgifterna kommer från den italienska dagstidningen La Repubblica. Enligt tidningen ska USA:s president Barack Obama varit den som föreslagit Stoltenberg som potentiell efterträdare till Rasmussen. Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel backar upp Stoltenberg.

Stoltenberg är idag partiledare för det norska Arbeiderpartiet och var statsminister mellan 2005 och 2013, då Erna Solberg (Höyre) efterträdde. Arbeiderpartiet har inte velat kommentera uppgifterna om Stoltenberg och Nato, skriver NRK.

NRK:s politiske kommentator Magnus Takvam säger till den norska public service-kanalen att mycket talar för att Jens Stoltenberg kan bli Natos näste generalsekreterare då han har stöd från både USA och Tyskland.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.