Utrikes

Spanien inför medborgarlön – för de fattigaste

Fattigdomen har ökat i Spanien.

Coronapandemin har slagit hårt mot den spanska ekonomin och lämnat många spanjorer i fattigdom. Nu lanserar man en basinkomst på upp till 12000 kronor i månaden som kan sökas av de fattigaste i landet.

Tidigare har Finland prövat liknande metoder och införde under en tid medborgarlön för ett begränsat antal personer. Man skrotade dock projektet eftersom man kom fram till att basinkomsten varken minskade arbetslösheten eller ökade lönerna och liknande farhågor finns även i Spanien.
– Jag hör jättemånga som säger att: ”Nu kommer folk inte vilja jobba”. Att man inte uppmuntras till att söka jobb och man kanske också uppmuntrar till svartjobb, säger Katia Elliott, utrikeskorrespondent för SVT.

Spanien har drabbats hårt av coronaviruset med nästan 30 000 döda, även innan krisen hade dock landet stora problem med fattigdom och FN har slagit larm om att upp till var fjärde spanjor lever på eller under fattigdomsgränsen. Även EU-kommissionen har uppmärksammat problemet och krävt åtgärder.

Den nya basinkomsten kommer inte vara tillgänglig för alla spanjorer utan enbart de som beskrivs tillhöra de mest utsatta grupperna. Det handlar om uppemot 12 000 kronor i månaden och bara personer mellan 23 och 65 kan söka bidraget.

– Regeringen har räknat ut att det är 850 000 hushåll som kommer att ta del av det här, drygt 2,3 miljoner spanjorer, säger Katia Elliott.

Initialt var oppositionen
emot idén men på grund av coronapandemins negativa ekonomiska konsekvenser för samhället och medborgarna så valde till slut ingen att rösta emot förslaget.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!